ZŁOTA KAPUSTA

851 Views
złota kapusta wg agnieszki maciąg z kurkumą i suszonymi owocami
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 2 Hr Total Time: 2 Hr 10 Mins

Złota kapusta to coś w rodzaju jarskiego bigosu, również długo gotowanego, tyle że z całkiem niestandardowymi przyprawami 😊 Jest pyszna, delikatna i lekko słodka – pewnie nieco inna niż oryginał, który znalazłam na blogu Agnieszki Maciąg 😊 Oczywiście nieco zmodyfikowałam przepis, choćby zmniejszając ilość czosnku (w oryginale: 6-8 ząbków), bo nie lubimy, kiedy ostry smak czosnku dominuje nad resztą aromatów potrawy; nie dodałam też imbiru, uznałam go za zbędny, co wcale nie znaczy, że kolejnym razem nie zmienię zdania i imbir jednak w daniu wyląduje 😊 Na przykład z pomidorami, które Agnieszka poleca dodać opcjonalnie pod koniec gotowania – wtedy imbir pasuje mi do składu, a taka podrasowana kapusta podana z dobrym pieczywem lub PROZIAKAMI  czy innymi suchymi plackami będzie na pewno wyśmienita 🥇

Autorka poleca też znacznie więcej liści laurowych (nie przekonuje mnie to 😉) i dużo kminu rzymskiego (bądź klinku) – myślę, że kapusta w oryginalnej wersji jest znacznie ostrzejsza; ja miałam ochotę na delikatną, słodkawą, i taką udało mi się uzyskać 👍 Bulion zamieniłam na wodę, ale jeśli chcesz, dodaj bulion 😊

Najlepsza KAPUSTA KISZONA to ta domowa, a jej przyrządzenie wcale nie jest trudne 😊 Trzeba się odrobinę napracować, ale przynajmniej wiemy, co w niej mamy 👌 Proporcje kapusty kiszonej i świeżej można zmieniać, a zamiast śliwek na pewno można dać suszone grzyby i uzyskać jeszcze inny smak Złota kapusta to prawdziwy kameleon i na pewno będziemy korzystać z tego przepisu regularnie 🎯 Tym bardziej, że w cieplejsze dni wystarczy po prostu danie przestudzić i będzie równie wyśmienita, a lekka ❗

Ingredients

0/16 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/3 Instructions
  • Cebulę kroimy w miarę drobno i podsmażamy na maśle (ok. 5 minut). Dodajemy starty czosnek i wszystkie przyprawy oprócz liści laurowych i podsmażamy 3-4 minuty.
  • Kapusty kroimy drobno i dodajemy do cebuli razem z liśćmi laurowymi i posiekanymi śliwkami, podsmażamy kilka minut, po czym zalewamy wodą (do przykrycia), gotujemy na niewielkim ogniu minimum 2 godziny (nawet do 4), uzupełniając ewentualnie płyn (powinno wejść max 2 szklanki). Jeśli gotujemy długo, ostatnią godzinę już nie uzupełniamy wody, tylko zostawiamy, żeby się zagęszczało. Jeśli gotujemy 2 godziny, ostatnie pół godziny gotujemy bez pokrywki, odparowując do ulubionej konsystencji.
  • W wersji z pomidorami dodajemy je 20 minut przed końcem gotowania wraz z ziołami prowansalskimi. I gotowe!