Złota kapusta to coś w rodzaju jarskiego bigosu, również długo gotowanego, tyle że z całkiem niestandardowymi przyprawami 😊 Jest pyszna, delikatna i lekko słodka – pewnie nieco inna niż oryginał, który znalazłam na blogu Agnieszki Maciąg 😊 Oczywiście nieco zmodyfikowałam przepis, choćby zmniejszając ilość czosnku (w oryginale: 6-8 ząbków), bo nie lubimy, kiedy ostry smak czosnku dominuje nad resztą aromatów potrawy; nie dodałam też imbiru, uznałam go za zbędny, co wcale nie znaczy, że kolejnym razem nie zmienię zdania i imbir jednak w daniu wyląduje 😊 Na przykład z pomidorami, które Agnieszka poleca dodać opcjonalnie pod koniec gotowania – wtedy imbir pasuje mi do składu, a taka podrasowana kapusta podana z dobrym pieczywem lub PROZIAKAMI czy innymi suchymi plackami będzie na pewno wyśmienita 🥇
Autorka poleca też znacznie więcej liści laurowych (nie przekonuje mnie to 😉) i dużo kminu rzymskiego (bądź klinku) – myślę, że kapusta w oryginalnej wersji jest znacznie ostrzejsza; ja miałam ochotę na delikatną, słodkawą, i taką udało mi się uzyskać 👍 Bulion zamieniłam na wodę, ale jeśli chcesz, dodaj bulion 😊
Najlepsza KAPUSTA KISZONA to ta domowa, a jej przyrządzenie wcale nie jest trudne 😊 Trzeba się odrobinę napracować, ale przynajmniej wiemy, co w niej mamy 👌 Proporcje kapusty kiszonej i świeżej można zmieniać, a zamiast śliwek na pewno można dać suszone grzyby i uzyskać jeszcze inny smak ❗ Złota kapusta to prawdziwy kameleon i na pewno będziemy korzystać z tego przepisu regularnie 🎯 Tym bardziej, że w cieplejsze dni wystarczy po prostu danie przestudzić i będzie równie wyśmienita, a lekka ❗
Ingredients
Instructions
- Cebulę kroimy w miarę drobno i podsmażamy na maśle (ok. 5 minut). Dodajemy starty czosnek i wszystkie przyprawy oprócz liści laurowych i podsmażamy 3-4 minuty.
- Kapusty kroimy drobno i dodajemy do cebuli razem z liśćmi laurowymi i posiekanymi śliwkami, podsmażamy kilka minut, po czym zalewamy wodą (do przykrycia), gotujemy na niewielkim ogniu minimum 2 godziny (nawet do 4), uzupełniając ewentualnie płyn (powinno wejść max 2 szklanki). Jeśli gotujemy długo, ostatnią godzinę już nie uzupełniamy wody, tylko zostawiamy, żeby się zagęszczało. Jeśli gotujemy 2 godziny, ostatnie pół godziny gotujemy bez pokrywki, odparowując do ulubionej konsystencji.
- W wersji z pomidorami dodajemy je 20 minut przed końcem gotowania wraz z ziołami prowansalskimi. I gotowe!