Zupa barszcz biały czy tez żurek z dodatkiem chrzanu będzie doskonałym szybkim daniem na świąteczny dzień, taki jak lany poniedziałek – wykorzystanie resztek mięs czy kiełbas z wielkanocnego świętowania sprawi, że przygotujemy zupę błyskawicznie, tym bardziej, jeśli mamy na podorędziu resztki rosołu lub zachomikowany w lodówce BULION MOCY 😍 Chrzanowy barszcz będzie pożywny, a na jego wykonanie wystarczy nam 30-40 minut – czyż nie wspaniale 🥇 Zostanie nam sporo czasu na świętowanie, odpoczywanie, czy tez przyjmowanie gości na popołudniowej kawce z laniem wody 🤣
Ten barszcz biały, przygotowany poza świątecznym okresem, będzie smakował zawsze i wszędzie tak samo – chyba że będziemy zmieniać bazę (różne rodzaje mięs / kiełbas, rosół / wywar z wędzonki, różne dodatki jak jajka i pieczywo) – wtedy za każdym razem będzie inny i za każdym razem doskonały 🎯 Z tym barszczem białym / żurkiem nie grozi nam kulinarna nuda 💪
Do zrobienia tego białego barszczu użyłam kupionego zakwasu na barszcz biały. Na święta nastawiłam ZAKWAS na żur i bardzo jestem ciekawa, co wyjdzie, bo próbowałam już kilka razy i za każdym razem wychodzi trochę inaczej. Być może to kwestia mąki? Natomiast zakwasy ze sklepu są przeróżne i te opisane ŻUR (szczególnie „śląski”) będą gęste – trzeba szukać ulubionego, a potem trzymać się marki ❗ Barszcz biały różni się od żurku rodzajem zakwasu na zupę – żury są gęste i na zakwasie żytnim, żurek na zakwasie pszennym (lżejszy), a barszcz biały może być nawet na kwasie z ogórków kiszonych. Kupiony zakwas był faktycznie lekki i nie gęsty, w związku z czym zupa też była dokładnie taka 😊
—-
Pomóż mi rozwijać mój blog 😊
Podoba Ci się treść ❓ Kliknij serduszko pod tytułem ❗
Blog żyje z odwiedzin: zapraszam Cię ponownie ❗
Pomóż innym mnie znaleźć: udostępnij – poniżej znajdziesz ikony, dzięki którym łatwo to zrobisz ❗
To dla mnie ważne 😊 Z góry dziękuję ❗
Katarzyna
Ingredients
Instructions
- Cebulę przecinamy na połowę i rumienimy nad ogniem lub w naczyniu bez tłuszczu. Zalewamy bulionem, wkładamy kiełbaski / resztki mięs pokrojonych na małe kawałeczki, gotujemy ok. 15-20 minut. Wyjmujemy cebulę (można ją zmiksować z częścią wywaru i dolać do zupy – to nieco zmieni smak i będzie kolejną opcją jej podania 😊 ).
- Do wywaru wlewamy zakwas, doprowadzamy do niemal zagotowania, odstawiamy na bok. Dodajemy śmietanę (rozmieszaną z żółtkami, jeśli je dodajemy) i zahartowaną kilkoma łyżkami zupy, mieszamy dokładnie, nie gotując już zupy.
- Dodajemy chrzan, doprawiamy do smaku. I gotowe!