Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 10 Mins
Cook Time:
20 Mins
Total Time:
30 Mins
Zupa brokułowa z koperkiem to kolejna wersja zupy ze zmiksowanych brokułów. Jeśli mamy bulion, można ją wykonać ekspresowo! Tym razem jednak niczym nie zagęszczamy zupy – z dodatkiem świeżego, posiekanego koperku i jajek ugotowanych NA TWARDO (w ilości jak kto woli), jest wystarczająco syta 😊 Dla łakomczuchów polecam podanie dodatkowo z grzankami z bułki lub świeżym pieczywem – bagietką lub żytnim, które świetnie pasują do tego rodzaju zupy 🎯
Przy gotowaniu zapomniałam o cebuli w trakcie jej smażenia, przez co zupa ma nieco bardziej brunatny kolor, niż powinna 😁 Jeśli dopilnujecie smażenia cebuli, będzie miała kolor stanowczo brokułowy 💯
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Jeśli stosujemy wariant bez bulionu: kroimy cebulę w piórka i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu do lekkiego zbrązowienia (7-8 minut). Wlewamy ok. 2 litry wody, zagotowujemy, solimy. Jeśli mamy bulion, podsmażamy cebulę osobno i dodajemy do zupy przed blendowaniem.
- Z brokuły odcinamy różyczki, od pieńka odcinamy 2-3 cm od dołu zgrubiałego, oczyszczamy z listków i większych zgrubień, przecinamy wzdłuż na połowę, wrzucamy wszystko do wrzącego bulionu. Gotujemy 10-15 minut (do zmięknięcia pieńków). Blendujemy całość dokładnie, przy czym pieńki można wyjąć, lekko ostudzić, pokroić, w małe kawałki i dorzucić do zblendowanej zupy. Doprawiamy do smaku. I gotowe!
- Podajemy z jakami na twardo pokrojonymi na ćwiartki, ewentualnie z pieczywem – mięciutką bagietką lub aromatycznym żytnim 😊