Category: NA OBIAD, NA SZYBKO, NA ZIELONO, ZUPA
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 10 Mins
Cook Time:
20 Mins
Total Time:
30 Mins
Zupa z cukinii i kalafiora, zaostrzona porem i kurkumą, to leciutkie danie, które z powodzeniem może stanowić postny obiad na poście warzywnym dr Dąbrowskiej. Zupa jest bardzo smaczna, a dla tych, co się nie oczyszczają, wzbogacamy ją dodatkami, które można podać osobno, np. ugotowany ryż. W wersji białko zamiast węgli świetnie pasuje serek haloumi pokrojony w paski lub kostkę (100 g na osobę), zgrillowany lub podsmażony krótko na patelni; pasuje również rozkruszony, lekko słodkawy w smaku „ser typu włoskiego” 😊
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Pora kroimy na cieniutkie półplasterki i podsmażamy na maśle 5-6 minut (w opcji postnej – na suchej patelni). Wsypujemy kurkumę, chwilę smażymy.
- Kalafiora dzielimy na niewielkie różyczki, dodajemy do pora, podduszamy 3-4 minuty, zalewamy bulionem (lub wodą + pasta warzywna lub kostki), gotujemy 5 minut.
- Cukinie kroimy w półplasterki szer. ok. 1 cm, dorzucamy do zupy, gotujemy kolejne kilka minut (do miękkości warzyw). Doprawiamy do smaku. Zieloną pietruszkę siekamy i dodajemy do zupy (lub podajemy osobno). I gotowe!