ZUPA CUKINIOWO-KALAFIOROWA

600 Views
zupa cukiniowa z kalafiorem
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 20 Mins Total Time: 30 Mins

Zupa z cukinii i kalafiora, zaostrzona porem i kurkumą, to leciutkie danie, które z powodzeniem może stanowić postny obiad na poście warzywnym dr Dąbrowskiej. Zupa jest bardzo smaczna, a dla tych, co się nie oczyszczają, wzbogacamy ją dodatkami, które można podać osobno, np. ugotowany ryż. W wersji białko zamiast węgli świetnie pasuje serek haloumi pokrojony w paski lub kostkę (100 g na osobę), zgrillowany lub podsmażony krótko na patelni; pasuje również rozkruszony, lekko słodkawy w smaku „ser typu włoskiego” 😊

Ingredients

0/8 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/3 Instructions
  • Pora kroimy na cieniutkie półplasterki i podsmażamy na maśle 5-6 minut (w opcji postnej – na suchej patelni). Wsypujemy kurkumę, chwilę smażymy.
  • Kalafiora dzielimy na niewielkie różyczki, dodajemy do pora, podduszamy 3-4 minuty, zalewamy bulionem (lub wodą + pasta warzywna lub kostki), gotujemy 5 minut.
  • Cukinie kroimy w półplasterki szer. ok. 1 cm, dorzucamy do zupy, gotujemy kolejne kilka minut (do miękkości warzyw). Doprawiamy do smaku. Zieloną pietruszkę siekamy i dodajemy do zupy (lub podajemy osobno). I gotowe!