Zupa fasolowa z jabłkiem powstała na bazie braku suszonych śliwek 😊 Miała być ZUPA FASOLOWA ZE ŚLIWKĄ, ale śliwki wyszły, nie wiedzieć kiedy i gdzie 😉 A że nie byłam na to przygotowana i do zrobienia zupy zabrałam się na ostatnią chwilę, trzeba było jakoś improwizować ❗ Jabłka u nas na stanie są niemal zawsze, wszelkie ziarno też, smaki połączyły mi się w głowie idealnie, wykończenie majerankiem było w zasadzie oczywiste, obiad uratowany 😁
Fasola nie jest specjalnie lubiana, to dlatego, że nie znacie właściwych przepisów ❗ Muszę przyznać, że i u nas jest marudzenie, dlatego rozwijam moją kreatywność, żeby dokładać ją do dań tak, żeby była niewyczuwalna (jak w ZUPIE BROKUŁOWEJ), a jeśli już jest to stricte zupa fasolowa – żeby dodatki na tyle determinowały jej smak, że wchodzi bez skrzywiania buzi 🤣 Tak właśnie jest w przypadku aromatycznych jabłek z majerankiem i podpieczonym słonecznikiem.
Tym razem zupę fasolową przygotowałam na rosole z kury, którego część wraz z mięsem wykorzystałam do POTRAWKI Z KURCZAKA kolejnego dnia. Natomiast fasolę gotuję co jakiś czas, zużywam część, a resztę zamrażam dzieląc na porcje. Dzięki temu mogę z niej wykonać ekspresową zupę lub dodać np. do MINESTRONE. Jeśli nie masz ugotowanej fasoli i rosołu, po prostu ugotuj fasolę z jarzynami (marchewka, pietruszka, seler), po czym je usuń – w tej zupie nie będą potrzebne.
Ingredients
Instructions
- Jabłko kroimy na ćwiartki i następnie cieniutkie plasterki. Podsmażamy na 1 łyżce masła klarowanego, lekko mieszając lub potrząsając naczyniem. Wsypujemy ziarna słonecznika i prażymy jeszcze ok. 2 minuty, uważając, żeby się nie przypalił. Posypujemy majerankiem, po 1 minucie podsmażania przekładamy wszystko do miseczki.
- Cebule kroimy w cieniutkie piórka i podsmażamy na 1 łyżce masła klarowanego w naczyniu po smażeniu jabłek, do zrumienienia. Wlewamy bulion, dodajemy fasolę, zagotowujemy. Blendujemy na gładko.
- Podajemy osobno lub wymieszane – jak kto woli 😊 I gotowe!