Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 15 Mins
Cook Time:
50 Mins
Total Time:
1 Hr 5 Mins
Zupa grochowa na schabie – ciąg dalszy eksperymentów i kombinowania w kuchni. Potrzeba wymyślania nowych zup bierze się u mnie zwykle z przeglądu lodówki i szafki, czasem z inspiracji czymś, co zobaczę lub przeczytam. I naprawdę przekonuję się do zup ❗ Nigdy nie byłam ich fanką, ale zupa, która stanowi pełnowartościowe danie to jest to, co tygryski lubią najbardziej 😊
Zupa grochowa przygotowana jest na resztkach pieczonego SCHABU Z SUSZONYMI POMIDORAMI, ale równie dobrze może to być każde inne wieprzowe mięso pieczone, nie trzeba się ograniczać. A jeśli nie masz resztek pieczeni, podsmaż pokrojone mięso schabowe, dodaj suszone pomidory – i już 🎯
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Groch dobrze płuczemy, namaczamy zalewając wrzątkiem 2-3 godziny, po czym gotujemy do miękkości (ok. 40 minut).
- Cebulę kroimy drobno i podsmażmy na maśle do lekkiego zrumienienia (5-6 minut).
- Schab kroimy na cienkie paseczki/plasterki, dodajemy do cebuli razem z drugą łyżką oleju i podsmażamy przez 4-5 minut.
- Pomidory rozdrabniamy, dodajemy do mięsa, zalewamy grochem i wodą z jego gotowania, dolewamy wody (zależy, ile było płynu z grochu). Gotujemy razem krótko, ok. 5 minut powinno wystarczyć.
- Można dolać trochę mleka. Doprawić do smaku. I gotowe!
- Jeśli nie macie pieczonego schabu, można użyć surowego, pokrojonego w malutką kosteczkę. Obsmażamy go na oleju razem z cebulą. Zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości. Dalej postępujemy tak samo 😊