ZUPA JARZYNOWA bardzo klasyczna

377 Views
zupa jarzynowa klasyczna z kalafiorem i fasolką szparagową
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 15 Mins Cook Time: 20 Mins Total Time: 35 Mins

Zupa jarzynowa klasyczna to moja ulubiona zupa od zawsze, przy czym po prostu musi być zaprawiona śmietaną – ja preferuję słodką. Równie dobrze jednak sprawdzi się śmietana kwaśna lub mleko – wszystko zależy od preferencji. Można też dodać usmażoną na maśle cebulę i nie zabielać śmietaną, lub dodać po prostu mleko – jarzynowa zawsze będzie super!

Do ugotowania zupy można użyć też mieszanki mrożonych jarzyn – 2 opakowania lub 1 opakowanie + dodatkowo np. marchewki i kalafior. Trzeba wtedy dostosować czas gotowania do opisu na opakowaniu, najpierw podgotowując warzywa surowe 😊

Ingredients

0/10 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/3 Instructions
  • Marchewki i pietruszkę kroimy w plasterki lub dużą kostkę, kalafior na małe różyczki, fasolkę na dowolne kawałki. Zalewamy wodą (ok. 1,5 litra), dodajemy przyprawy, solimy (2 łyżeczki), gotujemy ok. 10 minut.
  • Do zupy wsypujemy pokrojone w małą kostkę ziemniaki lub makaron. Gotujemy do miękkości (ok. 8-10 minut).
  • Koperek siekamy drobno, dodajemy do zupy razem ze śmietaną, doprawiamy do smaku - nie trzeba już gotować. I gotowe!