Category: NA OBIAD, NA ZIELONO, ZUPA
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 15 Mins
Cook Time:
20 Mins
Total Time:
35 Mins
Zupa jarzynowa klasyczna to moja ulubiona zupa od zawsze, przy czym po prostu musi być zaprawiona śmietaną – ja preferuję słodką. Równie dobrze jednak sprawdzi się śmietana kwaśna lub mleko – wszystko zależy od preferencji. Można też dodać usmażoną na maśle cebulę i nie zabielać śmietaną, lub dodać po prostu mleko – jarzynowa zawsze będzie super!
Do ugotowania zupy można użyć też mieszanki mrożonych jarzyn – 2 opakowania lub 1 opakowanie + dodatkowo np. marchewki i kalafior. Trzeba wtedy dostosować czas gotowania do opisu na opakowaniu, najpierw podgotowując warzywa surowe 😊
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Marchewki i pietruszkę kroimy w plasterki lub dużą kostkę, kalafior na małe różyczki, fasolkę na dowolne kawałki. Zalewamy wodą (ok. 1,5 litra), dodajemy przyprawy, solimy (2 łyżeczki), gotujemy ok. 10 minut.
- Do zupy wsypujemy pokrojone w małą kostkę ziemniaki lub makaron. Gotujemy do miękkości (ok. 8-10 minut).
- Koperek siekamy drobno, dodajemy do zupy razem ze śmietaną, doprawiamy do smaku - nie trzeba już gotować. I gotowe!