ZUPA JARZYNOWA z mięsem

381 Views
zupa jarzynowa rosołowa z mięsem
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 15 Mins Cook Time: 1 Hr 15 Mins Total Time: 1 Hr 30 Mins

Zupa jarzynowa to danie, które możemy wykonać praktycznie o każdej porze roku. Gotujemy ją praktycznie jak rosół, tyle że warzywa kroimy w plasterki lub w kostkę. Z kawałkami mięsa, z dodatkiem ziemniaków, zupa stanowi kompletne danie obiadowe – lekkie i smaczne, a do tego jednogarnkowe Zmieniając rodzaj mięsa lub w ogóle z niego rezygnując możemy przygotować wiele wersji tej pysznej zupy 😊

Z jakiego mięsa

Dominującym smakiem zupy powinny być jarzyny, dlatego najlepiej wybierać delikatne mięso drobiowe. Najlepsza byłaby po prostu kura, z której można obrać mięso do zupy. Piersi z kurczaka też będą dobrym wyborem. Do samego wywaru dobrze dodać też skrzydełka (a nawet stopki, bogate w cenne składniki, które lądują w wywarze 😉), w ostateczności tzw. porcję rosołową (bez skóry i tłuszczu). Indyk jest bardziej suchy, niż kurczak, ale takie części jak szyja czy skrzydła też nadają się do wywaru, a można też obrać z nich mięso. Wieprzowi na i wołowina raczej nie są polecane – smak wywaru jest zbyt zdecydowany.

Jarzyny

Marchewka, pietruszka i seler są dostępne praktycznie cały rok. Sezonowość nie dotyka ich tak bardzo, bo łatwo je przechować przez zimę. Dlatego ratują całą zimę i przednówek 😊 Można je pokroić w plasterki czy słupki. Można też zostawić część (lub całość) selera w dużych kawałkach, a po ugotowaniu zmiksować i wlać do garnka, zabielając i zagęszczając zupę jednocześnie Dodatek śmietany ani nawet mleka nie będzie już konieczny.

Dla smaku

Podsmażanie jarzyn na maśle dodaje im fantastycznego posmaku, co przekłada się później na smak zupy. Zdecydowanie polecam – spróbuj, a będziesz to robić już zawsze 😊 Oczywiście można podsmażyć jarzyny bez masła i też uzyskamy dodatkowy smak, ale już nie tak bogaty. Zawsze jest coś za coś. Albo wybitny smak, albo fit 😁

Ingredients

0/11 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/4 Instructions
  • Jarzyny bez ziemniaków kroimy w plasterki. Podsmażamy na maśle do lekkiego zrumienienia.
  • Dodajemy mięso, zalewamy wodą (ok. 3 litry) i przyprawy (soli wystarczy na początek ok. 1 płaska łyżeczka). Gotujemy pod przykryciem ok. 1 godziny.
  • Wyjmujemy mięso z zupy. Wsypujemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy bez przykrycia do ich miękkości (ok. 15 minut).
  • W tym czasie kroimy mięso i dodajemy z powrotem do garnka. Doprawiamy do smaku. I gotowe!