Zupa jarzynowa to danie, które możemy wykonać praktycznie o każdej porze roku. Gotujemy ją praktycznie jak rosół, tyle że warzywa kroimy w plasterki lub w kostkę. Z kawałkami mięsa, z dodatkiem ziemniaków, zupa stanowi kompletne danie obiadowe – lekkie i smaczne, a do tego jednogarnkowe ❗ Zmieniając rodzaj mięsa lub w ogóle z niego rezygnując możemy przygotować wiele wersji tej pysznej zupy 😊
Z jakiego mięsa
Dominującym smakiem zupy powinny być jarzyny, dlatego najlepiej wybierać delikatne mięso drobiowe. Najlepsza byłaby po prostu kura, z której można obrać mięso do zupy. Piersi z kurczaka też będą dobrym wyborem. Do samego wywaru dobrze dodać też skrzydełka (a nawet stopki, bogate w cenne składniki, które lądują w wywarze 😉), w ostateczności tzw. porcję rosołową (bez skóry i tłuszczu). Indyk jest bardziej suchy, niż kurczak, ale takie części jak szyja czy skrzydła też nadają się do wywaru, a można też obrać z nich mięso. Wieprzowi na i wołowina raczej nie są polecane – smak wywaru jest zbyt zdecydowany.
Jarzyny
Marchewka, pietruszka i seler są dostępne praktycznie cały rok. Sezonowość nie dotyka ich tak bardzo, bo łatwo je przechować przez zimę. Dlatego ratują całą zimę i przednówek 😊 Można je pokroić w plasterki czy słupki. Można też zostawić część (lub całość) selera w dużych kawałkach, a po ugotowaniu zmiksować i wlać do garnka, zabielając i zagęszczając zupę jednocześnie ❗ Dodatek śmietany ani nawet mleka nie będzie już konieczny.
Dla smaku
Podsmażanie jarzyn na maśle dodaje im fantastycznego posmaku, co przekłada się później na smak zupy. Zdecydowanie polecam – spróbuj, a będziesz to robić już zawsze 😊 Oczywiście można podsmażyć jarzyny bez masła i też uzyskamy dodatkowy smak, ale już nie tak bogaty. Zawsze jest coś za coś. Albo wybitny smak, albo fit 😁
Ingredients
Instructions
- Jarzyny bez ziemniaków kroimy w plasterki. Podsmażamy na maśle do lekkiego zrumienienia.
- Dodajemy mięso, zalewamy wodą (ok. 3 litry) i przyprawy (soli wystarczy na początek ok. 1 płaska łyżeczka). Gotujemy pod przykryciem ok. 1 godziny.
- Wyjmujemy mięso z zupy. Wsypujemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy bez przykrycia do ich miękkości (ok. 15 minut).
- W tym czasie kroimy mięso i dodajemy z powrotem do garnka. Doprawiamy do smaku. I gotowe!