Category: NA OBIAD, NA ZIELONO, ZUPA
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 10 Mins
Cook Time:
31 Mins
Total Time:
41 Mins
Zupa kapuściana z papryką i smażonym wędzonym tofu to kolejna wersja zupy, która można przygotowywać niemal cały rok – oprócz tych miesięcy, kiedy cena papryki osiąga idiotyczny poziom 😁 Można też „ratować się” papryką zagotowaną w słoikach, w solance – co roku robię taki zapas „na zimę”, niestety szybko się kończy i na przednówku, kiedy ceny świrują, nic już nie mam… Brakuje mi wtedy wszelkich zup typu MINESTRONE, czyli kapusta biała + wszystkie dowolne warzywa 😎
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Wędzone tofu odsączamy, nasączamy sosem sojowym, odstawiamy na czas gotowania zupy.
- Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle 4-5 minut.
- Kapustę kroimy w niewielka kostkę, dodajemy do cebuli, dodajemy pastę warzywną i przecier pomidorowy oraz wodę (ok. 1-1,2 litra) lub bulion, gotujemy do miękkości (ok. 25-30 minut), choć można trochę dłużej. Doprawiamy do smaku. Tofu podsmażamy na suchej patelni do zrumienienia, dodajemy do zupy. I gotowe!
- Wersja na Thermomix: Rozdrabniamy cebulę (5 s./ obr. 5). Ściągamy cebulę ze ścianek kielicha, dodajemy masło, podpiekamy (6 min. / 105° / obr. 1). Dodajemy kapustę, rozdrabniamy (10 s./ obr. 7), dodajemy pastę i wodę lub bulion oraz przyprawy (a także pokrojone w kosteczkę papryki), gotujemy (25 min. / 100° / obr. wsteczne). Doprawiamy do smaku. Z wędzonym tofu postępujemy jak wyżej. I gotowe!