ZUPA KAPUŚCIANKA

310 Views
zupa kapuścianka na paście warzywnej z kiełbaskami
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 30 Mins Total Time: 40 Mins

Zupa kapuścianka ze słodkiej, czyli świeżej kapusty, może być przygotowana na kilka sposobów i z różnymi dodatkami, ale zawsze jest pyszna. Może być lekka, na przystawkę, a może być pełnowartościowa i sycąca.

Ingredients

0/10 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/4 Instructions
  • Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle 3-4 minuty, dodając tez ziarna kolendry, żeby popękały.
  • Kapustę kroimy drobniutko, dodajemy do cebuli, smażymy chwilę, dodajemy pastę warzywną i wodę lub bulion oraz przyprawy (a także pokrojone w kosteczkę ziemniaki, jeśli je dodajemy), gotujemy do miękkości (ok. 25-30 minut), choć można trochę dłużej. Doprawiamy do smaku. I gotowe!
  • Kiełbaski do podania podsmażamy osobno (mnie lub bardziej), pokrojone w plasterki, i dodajemy na talerze. Można też dodać plasterki do gotującej się zupy, w której się zagrzeją – smażenie nie każdemu służy 😉
  • Wersja na Thermomix: Rozdrabniamy cebulę (5 s./ obr. 5). Ściągamy cebulę ze ścianek kielicha, dodajemy masło, podpiekamy (6 min. / 105° / obr. 1). Dodajemy kapustę, rozdrabniamy (10 s./ obr. 7), dodajemy pastę i wodę lub bulion oraz przyprawy (a także pokrojone w kosteczkę ziemniaki, jeśli je dodajemy), gotujemy (25 min. / 100° / obr. wsteczne). Doprawiamy do smaku. I gotowe!