Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 10 Mins
Cook Time:
30 Mins
Total Time:
40 Mins
Zupa kapuścianka ze słodkiej, czyli świeżej kapusty, może być przygotowana na kilka sposobów i z różnymi dodatkami, ale zawsze jest pyszna. Może być lekka, na przystawkę, a może być pełnowartościowa i sycąca.
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle 3-4 minuty, dodając tez ziarna kolendry, żeby popękały.
- Kapustę kroimy drobniutko, dodajemy do cebuli, smażymy chwilę, dodajemy pastę warzywną i wodę lub bulion oraz przyprawy (a także pokrojone w kosteczkę ziemniaki, jeśli je dodajemy), gotujemy do miękkości (ok. 25-30 minut), choć można trochę dłużej. Doprawiamy do smaku. I gotowe!
- Kiełbaski do podania podsmażamy osobno (mnie lub bardziej), pokrojone w plasterki, i dodajemy na talerze. Można też dodać plasterki do gotującej się zupy, w której się zagrzeją – smażenie nie każdemu służy 😉
- Wersja na Thermomix: Rozdrabniamy cebulę (5 s./ obr. 5). Ściągamy cebulę ze ścianek kielicha, dodajemy masło, podpiekamy (6 min. / 105° / obr. 1). Dodajemy kapustę, rozdrabniamy (10 s./ obr. 7), dodajemy pastę i wodę lub bulion oraz przyprawy (a także pokrojone w kosteczkę ziemniaki, jeśli je dodajemy), gotujemy (25 min. / 100° / obr. wsteczne). Doprawiamy do smaku. I gotowe!