Category: NA OBIAD, NA SZYBKO, NA ZIELONO, ZUPA
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 10 Mins
Cook Time:
20 Mins
Total Time:
30 Mins
Zupa z białych warzyw: cebuli, pietruszki i selera jest szybka, prosta i pyszna. Dodatek pasty tahini lub masła orzechowego ma tylko delikatnie podkreślić jej smak, ale nie jest konieczny – można zupę bardziej dosolić, a absolutnie fantastyczny serek halloumi nada zupie ostatecznego rysu i wyrazistości smaku 👌
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Cebulę kroimy w piórka i smażymy na maśle 4-5 minut. Dodajemy pokrojone na części pietruszki i seler i podsmażamy kolejne 4-5 minut. Zalewamy wodą (ok. 1,2 litra), dodajemy przyprawy, solimy, gotujemy ok. 15-20 minut ( do miękkości warzyw – w zależności od wielkości kawałków).
- Wyjmujemy liść i ziele, blendujemy / miksujemy zupę dokładnie, dodajemy masło orzechowe lub tahini, doprawiamy do smaku. I gotowe!
- Serek halloumi kroimy na plastry lub w słupki i smażymy krótko do zrumienienia z obu stron. Koperek siekamy drobno i dodajemy na talerze.