Zupa-krem z cukinii z zieloną cebulką to minimum składników i maksimum efektu. Delikatna, aksamitna, nabiera dodatkowego smaku dzięki wyrazistej zielonej cebulce, której nie trzeba sobie żałować 😊 Oraz oczywiście dzięki dodatkom, które można do niej podać: najprostsza wersja to gęsty i dobrej jakości jogurt naturalny (ja stosuję z „Kuchnia Lubelska” jogurt naturalny lub JOGURT NADBUŻAŃSKI, 9% tłuszczu) albo serek haloumi pokrojony w paski lub kostkę (50-100 g na osobę), zgrillowany lub podsmażony krótko na patelni; pasuje również rozkruszony, lekko słodkawy w smaku „ser typu włoskiego” 😊 Oraz oczywiście wszelkiego rodzaju pestki, lekko rozdrobnione lub wcześniej namoczone (wystarczy 20-30 minut w gorącej wodzie): słonecznik, dynia, a nawet orzechy nerkowca 🎯
Ingredients
Instructions
- Cebule siekamy z grubsza i podsmażamy na maśle (5-6 minut).
- Cukinie kroimy w grube plastry, dorzucamy do cebuli, smażymy 3-4 minuty. Zalewamy bulionem lub wodą z pastą warzywną . kostkami i gotujemy ok. 10 minut (do miękkości warzyw). Blendujemy, doprawiamy do smaku. Zieloną cebulkę siekamy i dodajemy do zupy (lub podajemy osobno). I gotowe!
- W wersji „postnej” (np. post warzywny 1-dniowy) podpiekamy cebulę na sucho, bez tłuszczu i nie używamy dodatków 😊