ZUPA KREM Z DYNIĄ

402 Views
zupa krem z jarzyn z dynią
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 30 Mins Total Time: 40 Mins

Nie każdy przepada za smakiem dyni, ale jest wiele sposobów, żeby ja przemycać do potraw w niemal nierozpoznawalny sposób. Jednym z takich trików jest zupa krem z jarzyn, ziemniaków i z dodatkiem dyni. Większa ilość jarzyn, niż w KREMIE Z DYNI sprawia, że to ich smak dominuje, nie dynia. Zamiast grzanek proponuję ciecierzycę (z puszki lub świeżą, zalaną 3 godziny wcześniej gorącą wodą), co dodatkowo dodaje zupie sytości.

Ingredients

0/9 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/3 Instructions
  • Jarzyny obieramy, kroimy z grubsza, podsmażamy w garnku na maśle ok. 5 minut. Dodajemy dynię, zalewamy wodą (ok. 2,5 litra). Wsypujemy sól (ok. 2 płaskie łyżeczki).
  • Gotujemy 30-40 minut (do miękkości, czas zależy więc od rozdrobnienia jarzyn). Miksujemy blenderem. Dodajemy ciecierzycę.
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, pamiętając o tym, że ostrości kiełbasy. Kiełbasę kroimy na ćwierć plasterki. Kiełbasę i grzanki dodajemy na wierzch zupy już na talerzach. I gotowe!