Category: NA OBIAD, NA SZYBKO, NA ZIELONO, ZUPA
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 10 Mins
Cook Time:
30 Mins
Total Time:
40 Mins
Nie każdy przepada za smakiem dyni, ale jest wiele sposobów, żeby ja przemycać do potraw w niemal nierozpoznawalny sposób. Jednym z takich trików jest zupa krem z jarzyn, ziemniaków i z dodatkiem dyni. Większa ilość jarzyn, niż w KREMIE Z DYNI sprawia, że to ich smak dominuje, nie dynia. Zamiast grzanek proponuję ciecierzycę (z puszki lub świeżą, zalaną 3 godziny wcześniej gorącą wodą), co dodatkowo dodaje zupie sytości.
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Jarzyny obieramy, kroimy z grubsza, podsmażamy w garnku na maśle ok. 5 minut. Dodajemy dynię, zalewamy wodą (ok. 2,5 litra). Wsypujemy sól (ok. 2 płaskie łyżeczki).
- Gotujemy 30-40 minut (do miękkości, czas zależy więc od rozdrobnienia jarzyn). Miksujemy blenderem. Dodajemy ciecierzycę.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, pamiętając o tym, że ostrości kiełbasy. Kiełbasę kroimy na ćwierć plasterki. Kiełbasę i grzanki dodajemy na wierzch zupy już na talerzach. I gotowe!