ZUPA KREM Z KALAFIORA

548 Views
zupa krem z kalafiora z gałką muszkatołową
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 5 Mins Cook Time: 25 Mins Total Time: 30 Mins

Zupa krem z kalafiora to zupa, która nie wymaga wiele czasu na przygotowanie i powinna zostać zjedzona od razu. Nie sprawia to problemu, bo jest tak smaczna, że nie ma szans, żeby zostały jakieś resztki 🥇 Ale jeśli już zostaną, zupę można jeść też na zimno.

Świetnie pasują do niej przeróżne dodatki – smażona cebulka lub podsmażone pikantne kawałki papryki lub cukinii – wszystko, co ma wyrazisty smak. Dla mięsożerców dobrym uzupełnieniem będzie boczek lub kiełbasa chorizo. W podstawowej wersji jest to pieprz – może być czarny, ale kolorowy daje piękny efekt wizualny i świetnie smakuje 😊 Dodatkiem sycącym będą groszek ptysiowy lub grzanki, najlepiej w formie plastrów podpieczonej bułki Prażone pestki dyni lub słonecznika też się nadadzą. Naprawdę w bardzo prosty i szybki sposób można całkowicie zmienić smak zupy krem z kalafiora 🎯

Ingredients

0/12 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/2 Instructions
  • Cebulę kroimy w piórka i podsmażmy na maśle bez zrumienienia. Dodajemy czosnek starty na tarce i podsmażmy jeszcze 2 minuty.
  • Różyczki kalafiora i pokrojone na cząstki ziemniaki wrzucamy do naczynia, zalewamy bulionem, dodajemy 1 łyżeczkę soli i gotujemy 20 minut. Blendujemy, doprawiamy cukrem, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy mleko i śmietankę, zagotowujemy, miksujemy jeszcze raz. Doprawiamy do smaku. I gotowe!