Zupa krewetkowa przyszła do mnie z Nienacka – szukałam całkiem czego innego, a że akurat mam ostatnio ochotę na rybki i owoce morza, przepis (bardzo prosty) wpasował się idealnie 👍
Nie dawałam dodatków do zupy, bo wyszła gęsta, a nie lubimy się przejadać 😉 Można jednak dodać do zupy drobny makaron (max cienkie świderki), może być pszenny, ja wolę do zup makaron z groszku lub z ciecierzycy (TIRADELL dostępny w Lidlu, nie wiem, czy gdzieś jeszcze 😉 jest jeszcze na pewno z soczewicy, ale do tej zupy mi nie pasuje 💪); może być też chleb żytni lub grzanki 😊 W oryginale cukinie krojone były specjalną maszynką do robienia makaronu z warzyw. Ja niestety nie posiadam 😉 zrobiłam więc cieniuteńkie plasterki i taka forma pasuje jak ulał ❗
Ingredients
Instructions
- Cebule kroimy w ćwierć-plasterki podsmażamy na oleju kokosowym 3-4 minuty.
- Pory kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli, smażymy kolejne 3-4 minuty.
- Zalewamy bulionem lub wodą z pastą/kostkami i mleczkiem kokosowym, dodajemy 1 łyżeczkę soli, gotujemy na średnim ogniu ok. 10 minut.
- Cukinię kroimy w bardzo cieniutkie półplasterki, dodajemy do zupy, doprawiamy do smaku solą. Zagotowujemy. Dodajemy krewetki (bez rozmrażania!) i ew. sos rybny, gotujemy max 5 minut. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem - do smaku. I gotowe!