Zupa krupnik na golonku jest wyśmienita i można ją przygotować w dwóch etapach: ugotować golonko wieczorem, a drugiego dnia popołudniu tylko dokończyć. To świetna opcja dla zapracowanych lub pracujących w takich godzinach, że przygotowanie długo gotującego się obiadu po powrocie jest niemal niemożliwe, bo posiłek wypadałby praktycznie w porze kolacji 😉 Dodatkowa zaleta jest taka, że łatwiej pokroić zimne mięso, można też odrzucić nieco tłuszczu z wierzchu wywaru, co łatwo zrobić, kiedy jest zimny 👍 Jednak warto przekonać się do optymalnych porcji tłuszczów, które są niezbędne dla funkcjonowania całego organizmu, nawet mózgu 🥇
Do zupy używamy tylko samo mięso z golonki. Skórę można wyrzucić, ale ja osobiście bardzo lubię taką świeżutką, mięciutką skórę, więc obieram ją z tłuszczu i zjadam 😊
Ingredients
Instructions
- Golonko gotujemy z przyprawami i solą w 1,5 litra wody, ok. 1,5 godziny.
- Wyjmujemy mięso. Dodajemy jarzynkę i kaszę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy ok. 15 minut (do miękkości kaszy). W tym czasie obieramy mięso i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do ugotowanej zupy razem, z mlekiem. Doprawiamy do smaku. I gotowe!