Krupnik wcale nie musi być na kościach wieprzowych, choć taki TRADYCYJNY uwielbiam, tak samo zresztą jak KRUPNIK Z BOCZNIAKÓW i inne, na które przepisy znajdziecie na blogu. Smażona wątróbka jest nie tylko świetnym dodatkiem smakowym, ale przede wszystkim warto ją zjadać, a jak często można zjeść taką po prostu smażoną? Wszystko w nadmiarze się znudzi. A tutaj opcja dodatkowa 😊
Wywar proponuje ugotować na indyczych skrzydłach, które mają dużo zdrowych właściwości (dodajemy je do gotowania wywaru na galaretki mięsne), a także sporo mięsa. Można je wykorzystać od razu do zupy, lub dodać do GULASZU WARZYWNEGO kolejnego dnia – jak u mnie. Albo przyrządzić pyszny PASZTET do kanapek! Tyle dobra w tej jednej zupce – krupniku z wątróbkami 🎯
Ingredients
Instructions
- Oczyszczone wątróbki podsmażamy na maśle / oliwie do zrumienienia i żeby straciły surowość, ale nie za długi, żeby nie stwardniały. Odstawiamy na talerz.
- Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na dodatkowej łyżce masła (4-5 minut). Dodajemy serca, skrzydło indyka oraz przyprawy i sól (na początek 2 łyżeczki), zalewamy wodą (ok. 1,5 litra, ale do przykrycia zawartości garnka) i gotujemy do miękkości mięsa (min. 60 minut).
- Jarzyny kroimy w plasterki / słupki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach (ja rozdrobniłam je w Thermomixie – 5-6 sekund, obroty 6), dodajemy do garnka (seler można dać w całości lub plastrach, a po ugotowaniu zblendować z częścią wody z zupy – zagęści i zabieli zupę zamiast lub obok śmietanki).
- Wyjmujemy skrzydła z zupy, odkładamy (można obrać mięso jako dodatek do zupy lub np. gulaszu z warzyw albo przyrządzić pasztet 😊).
- Jarzyny wrzucamy do wywaru razem z kaszą i gotujemy ok. 20 minut.
- Wątróbkę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy razem ze śmietanką (i ew. obranym ze skrzydła mięsem). Doprawiamy do smaku. I gotowe!