ZUPA OGÓRKOWA jajeczna

345 Views
zupa ogórkowa z jajecznym "lanym ciastem"
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 50 Mins Total Time: 1 Hr

Zupa ogórkowa zwykle ma jedną formę, bo jest bardzo prosta: rosół + starte ogórki kiszone – i już 😊 Do przygotowania tej zupy można użyć dowolnego bulionu / wywaru / rosołu. Można nawet dodać szklankę wywaru z fasoli Kiszone ogórki mają na tyle wyrazisty smak, że zupa świetnie smakuje nawet jeśli nie ma w niej kawałków mięsa, a białko jest w postaci jajek w lanym cieście. Zupa jest gęsta, ale lekka, i dla głodomorów polecam dodać ziemniaki lub po prostu pieczywo do podania 😊

Ingredients

0/15 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/5 Instructions
  • Jeśli nie mamy gotowego bulionu, cebulę kroimy drobno i podsmażamy na maśle 5-6 minut. Dodajemy jarzyny oraz przyprawy, solimy, gotujemy ok. 40 minut. Jeśli dodajemy do gotowania również kości, gotujemy ok. 1 godziny.
  • Jarzyny i kości wyjmujemy – możemy je wykorzystać do przygotowania pysznego PASZTETU z resztek 😊
  • Jeśli dodajemy ziemniaki, kroimy je w średnią kostkę i dodajemy razem z ogórkami. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut.
  • Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do zupy, zagotowujemy.
  • Jajka dokładnie roztrzepujemy i wlewamy cienkim strumieniem do gotującej się zupy, mieszając jednocześnie. Jeśli od samych jajek wolimy lane ciasto, ucieramy jajka z mąką i następnie tak samo wlewamy do zupy. Gotujemy 2-3 minuty, doprawiamy do smaku. I gotowe!