Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 5 Mins
Cook Time:
40 Mins
Total Time:
45 Mins
Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków to po prostu wersja rosołu – czy na drobiu, czy na wieprzowinie (np. kości ze schabu), smakuje wybornie o każdej porze roku 🥇 Jest nieskompikowana w przygotowaniu, a do jej ugotowania można wykorzystać resztki odkrojone z mięsa np. z piersi z kurczaka z przyrządzania sznycli czy ROLADEK 😊
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Jarzyny kroimy drobno lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podsmażamy na maśle do lekkiego zrumienienia.
- Mięso drobiowe kroimy w małą kostkę, dodajemy do jarzyn, podsmażamy jeszcze kilka minut (w wersji z kośćmi – dodajemy do naczynia). Zalewamy wodą (ok. 3 litry), razem z przyprawami i 2 łyżeczkami soli. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut. Jeśli robimy wersję wieprzową, gotujemy ok. 40-50 minut – do miękkości mięsa; wyjmujemy i obieramy mięso, które dodajemy do zupy na końcu.
- Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze 8-10 minut. Dodajemy śmietanę lub mleko (oraz mięso wieprzowe), doprawiamy do smaku. I gotowe!