Yields:
4 Servings
Zupa pieczarkowa z marchewką to ekspresowe w przygotowaniu danie obiadowe. Gęsta od pieczarek i marchewki, podkręcona tłustą słodką śmietanką jest pyszna i równie ekspresowo znika z talerzy 🥇 Śmietankę można zastąpić mlekiem, ale w smaku nie będzie to to samo 😁 zawsze coś za coś 😉
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy w naczyniu, aż odparuje woda. Dodajemy masło, podsmażamy ok. 5 minut.
- Cebulę kroimy w kosteczkę, marchewkę w cieniutkie plasterki, dorzucamy do pieczarek, podsmażamy jeszcze 3-4 minuty.
- Mąkę rozsypujemy po warzywach i dokładnie mieszamy, zaprażając ją, ok. 2 minuty. Wlewamy wodę (2 ok. 2 litry) mieszając szybko, żeby nie zostały grudki z mąką. Dodajemy przyprawy i 2 łyżeczki soli, gotujemy ok. 10 minut. Wsypujemy makaron, gotujemy jeszcze 7-8 minut – do jego miękkości.
- Zdejmujemy z pieca, wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku. Jeśli zupa wyszła za gęsta (choć ma być gęsta!), można dolać przegotowanej wody. I gotowe!