Zupa pieczarkowa z tymiankiem jest możliwa do przygotowania w trybie ekspresowym – jeśli mamy na stanie bulion czy resztki rosołu. Miałam takowy, i pieczarki w lodówce, pierwsza myślą była więc zupa PIECZARKOWA Z MARCHEWKĄ I ORZO – bo jest przepyszna i robi się ją ekspresowo.
Postanowiłam jednak zajrzeć do intenetów – może coś mnie zainspiruje ❓ Sporo stron przejrzałam i wszędzie ta sama, standardowa zupa pieczarkowa… Nawet zdjęcia wyglądają niemal identycznie, heh 😊 Ostatecznie trafiłam bowiem na stronę Lidla, gdzie gotuje między innymi Karol Okrasa 💞 Bardzo lubię jego niesztampowe podejście do tradycji kulinarnych 🏆 Tym razem jednak zupa jest autorstwa Darka Gutkowskiego, którego nie znam kompletnie, ale w przypadku zupy pieczarkowej się nie zawiodłam, więc już go lubię 🤩
Tak powstała zupa pieczarkowa z tymiankiem, nieco zmodyfikowana, ale sztywne trzymanie się przepisu jest zbyt stresujące 😉 Przede wszystkim zastąpiłam świeży tymianek suszonym, bo tylko taki w domu posiadam na stanie (zawsze), a smak zupy sprostał moim oczekiwaniom w 💯% Nie użyłam dodatku cukinii, a zamiast śmietany każdy używa tyle jogurtu naturalnego, ile lubi 😊 Następnym razem postaram się jednak pamiętać, żeby użyć pestek słonecznika lub rozbitych pestek dyni 🥇 bo tym razem tak się zakręciłam i spieszyłam, że najzwyczajniej w świecie zapomniałam ostatni raz rzucić okiem na przepis 😁
Do zupy pieczarkowej z tymiankiem użyłam wywaru z mięsa z piersi kurczaka (gotowanego do POTRAWKI), można jednak użyć po prostu wody, dodając liście laurowe i ziele angielskie do gotowania, przedłużając jego czas do 20 minut. Warto wtedy ziemniaki dorzucić w połowie czasu gotowania, żeby się za bardzo nie rozgotowały – podobno ziemniaki im dłużej się gotują, tym mniej przyswajalna dla człowieczego organizmu jest skrobia 🤔 Wiedzieliście❓❓ Ja dowiedziałam się niedawno od MOTYWATORA DIETETYCZNEGO, którego artykuły czytam, jak czas pozwoli 🙂
Ingredients
Instructions
- Pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy w naczyniu, aż odparuje woda. Dodajemy masło, podsmażamy ok. 5 minut.
- Cebulę kroimy w kosteczkę, dorzucamy do pieczarek, podsmażamy kolejne ok. 5 minuty.
- Ziemniaki kroimy w małą kosteczkę i dodajemy do naczynia razem z bulionem i tymiankiem. Nieco dosalamy (bulion był już solony, więc ostrożnie). Gotujemy jeszcze ok. 10 minut – do miękkości ziemniaków.
- Zdejmujemy z pieca, odkładamy do miseczki 2 chochle „gęstego” (warzyw), pozostała zupę blendujemy na krem. Wkładamy z powrotem odłożone warzywa, doprawiamy do smaku. Jeśli zupa wyszła za gęsta (choć ma być gęsta!), można dolać przegotowanej wody. Posypać pestkami słonecznika. I gotowe!
- Można podać z jogurtem naturalnym lub dodać trochę słodkiej śmietanki 30% (50-70 ml) lub mleka (100-150 ml).