ZUPA POMIDOROWA mocno selerowa

391 Views
zupa pomidorowo mocno selerowa
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 30 Mins Total Time: 40 Mins

Zupa pomidorowa z mocnym smakiem selera to kolejna pozycja z listy pt. pomidorowa, czyli kanon polskiej kuchni obiadowej. Klasyczna pomidorowa pojawia się na naszym stole niezwykle rzadko, zwykle wtedy, kiedy gotuje mój mąż. Ja zawsze dodaję „coś”. Coś, co nadaje nowy smak zwykłej zupie pomidorowej.

Jak już pisałam – zupa pomidorowa lubi dodatek innych warzyw, trzeba się tylko odważyć 💪 Tym razem smak podkręcamy nie tylko selerem naciowym, ale jeszcze puree z selera korzeniowego, dlatego zupa jest mocno selerowa. Żeby smak nie wydawał się monotonny, dodajemy podsmażone na maśle pieczarki. Dzięki nim zupa jest też bardziej syta i nie potrzebuje dodatków, choć obsmażone lub podpieczone kromki bułki pasują świetnie.

Ingredients

0/11 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/4 Instructions
  • Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle.
  • Marchewkę, pietruszkę i seler korzeniowy kroimy na 4 części, łodygi selera na plasterki, dorzucamy do cebuli i zalewamy gorącą wodą (ok. 2-2,5 litra). Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, 1 łyżeczkę soli oraz przecier i gotujemy ok. 30 minut.
  • Pieczarki kroimy na plasterki i podsmażamy na brązowo na maśle. Wrzucamy do zupy.
  • Z zupy wyjmujemy marchewkę, pietruszkę i seler. Seler blendujemy na pure. Wykładamy na talerze / miski z zupą. I gotowe!