ZUPA POMIDOROWA na pieczonej papryce

461 Views
zupa pomidorowa na pieczonej papryce z pieczoną cukinią
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 40 Mins Total Time: 50 Mins

Dzięki pieczonej papryce zupa pomidorowa nabiera dodatkowej aksamitności i oczywiście wybornego smaku 😍 . Sezon na na pomidory kusi do przygotowywania pysznej zupy pomidorowej tak często, jak tylko się da, możemy się wiec bez problemu tym namowom poddać – jest tyle wersji zupy pomidorowej, nawet na tym blogu, że na pewno nikt nie zdąży się znudzić 😊

Zupę pomidorową na grillowanej papryce można oczywiście – jak każdą zupę pomidorową – okrasić dobry jogurtem naturalnym (u nas zwykle JOGURT NADBUŻAŃSKI) czy podać z grzankami, pieczywem, a nawet ryżem na sypko czy gotowanymi ziemniakami. Za każdym razem będzie pysznie

Ingredients

0/10 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/6 Instructions
  • Papryki kroimy na połowę, układamy na blaszce do piekarnika (przecięciem do dołu), skrapiamy oliwą (można użyć pędzelka silikonowego) i pieczemy na górnym poziomie piekarnika w 180° do zrumienienia skórki, ok. 20-30 minut (można włączyć grill, ale trzeba uważać, żeby całkiem nie spalić warzyw). Obieramy ze skórki (choć niekoniecznie 😉).
  • Razem z papryką pieczemy cukinię podzieloną wzdłuż na ćwiartki.
  • Cebulę kroimy z grubsza i podsmażamy na maśle ok. 4-5 minut do zmięknięcia.
  • Pomidory kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do cebuli, uzupełniamy wodą (2-3 szklanki), dodajemy pastę warzywną, gotujemy ok. 15 minut.
  • Dodajemy upieczoną paprykę, ew. delikatnie dosalamy, gotujemy jeszcze ok. 5-10 minut. Blendujemy, doprawiamy do smaku. I gotowe!
  • Upieczoną cukinię kroimy na plasterki i podajemy z zupą.