Category: NA OBIAD, NA ZIELONO, ZUPA
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 10 Mins
Cook Time:
40 Mins
Total Time:
50 Mins
Dzięki pieczonej papryce zupa pomidorowa nabiera dodatkowej aksamitności i oczywiście wybornego smaku 😍 . Sezon na na pomidory kusi do przygotowywania pysznej zupy pomidorowej tak często, jak tylko się da, możemy się wiec bez problemu tym namowom poddać – jest tyle wersji zupy pomidorowej, nawet na tym blogu, że na pewno nikt nie zdąży się znudzić 😊
Zupę pomidorową na grillowanej papryce można oczywiście – jak każdą zupę pomidorową – okrasić dobry jogurtem naturalnym (u nas zwykle JOGURT NADBUŻAŃSKI) czy podać z grzankami, pieczywem, a nawet ryżem na sypko czy gotowanymi ziemniakami. Za każdym razem będzie pysznie ❗
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Papryki kroimy na połowę, układamy na blaszce do piekarnika (przecięciem do dołu), skrapiamy oliwą (można użyć pędzelka silikonowego) i pieczemy na górnym poziomie piekarnika w 180° do zrumienienia skórki, ok. 20-30 minut (można włączyć grill, ale trzeba uważać, żeby całkiem nie spalić warzyw). Obieramy ze skórki (choć niekoniecznie 😉).
- Razem z papryką pieczemy cukinię podzieloną wzdłuż na ćwiartki.
- Cebulę kroimy z grubsza i podsmażamy na maśle ok. 4-5 minut do zmięknięcia.
- Pomidory kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do cebuli, uzupełniamy wodą (2-3 szklanki), dodajemy pastę warzywną, gotujemy ok. 15 minut.
- Dodajemy upieczoną paprykę, ew. delikatnie dosalamy, gotujemy jeszcze ok. 5-10 minut. Blendujemy, doprawiamy do smaku. I gotowe!
- Upieczoną cukinię kroimy na plasterki i podajemy z zupą.