Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 5 Mins
Cook Time:
55 Mins
Total Time:
1 Hr
Zupa pomidorowa na słodko to smak mojej młodości. W mojej szkole średnie robili taką na stołówce, i oprócz POTRAWKI Z KURCZAKA ta zupa właśnie została w mojej pamięci. Z dodatkiem ryżu, który też jest delikatny w smaku i bardzo przyjmuje smak płynu, w którym się gotuje ( w tym przypadku passaty pomidorowej), zagęszczona dodatkowo zblendowanymi marchewkami, jest delikatnie słodka i przyjemna, po prostu pyszna 🤩
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Cebulę kroimy drobno, podsmażamy na maśle ok. 5 minut.
- Dodajemy w całości marchewki i pietruszkę, wlewamy wodę (ok. 1,2 litra), dodajemy przyprawy (bez cukru), gotujemy ok. 30-40 minut.
- Wyjmujemy marchewki i pietruszkę i blendujemy je dodając trochę zupy, wlewamy z powrotem do naczynia (można zblendować tylko marchewkę). Dodajemy przecier pomidorowy i cukier, wsypujemy ryż, gotujemy do miękkości ryżu (ok. 12-15 minut). Doprawiamy do smaku, szczególnie pieprzem, który podkreśli słodycz zupy. I gotowe!