Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 15 Mins
Cook Time:
30 Mins
Total Time:
45 Mins
Zupa pomidorowa – kolejna na blogu, bo kochamy zupy pomidorowe! – to wersja z papryką (świetnie się uzupełniają) i aromatem selera, bogata w jarzyny (z PASTY WARZYWNEJ, która znacznie przyspiesza i ułatwia gotowanie lub selera i marchewek). Pyszna, aksamitna, zdrowa. Czego trzeba więcej na domowy obiadek ❓
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Seler kroimy na cieniutkie plastry i następnie w małą kostkę lub słupki, zalewamy bulionem (1,2 litra) lub wodą z pastą warzywną (lub wodą, dodajemy całe marchewki, przyprawy i sól), gotujemy do miękkości (ok. 20-25 minut). Wyjmujemy marchewki (można pokroić w plasterki i dodać do zupy, lub zmiksować z niewielką ilością zupy i dodać do niej – doda to słodkości i zagęści zupę).
- Dodajemy passatę i paprykę w proszku, gotujemy ok. 5 minut dla połączenia smaków.
- Cebule kroimy w piórka, papryki dużą w kostkę, obsmażamy na maśle/oliwie. Dodajemy do zupy razem ze śmietanką, doprawiamy do smaku, podgrzewamy ok. 5 minut. I gotowe!