ZUPA POMIDOROWA z ciecierzycą i quinoa

284 Views
zupa pomidorowa z quinoa i ciecierzycą
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 5 Mins Cook Time: 35 Mins Total Time: 40 Mins

Zupa pomidorowa  z quinoa i ciecierzycą jest niezwykle smaczna i bogata w białko, mimo że jest bez mięsa. Ugotowałam ją (mnie-więcej jak zwykle 😉) według przepisu z książki „Ziarna dają siłę” Chrissy Freer, w której smacznych przepisów jest wiele, i na pewno będę z nich jeszcze korzystać 👍

Sama zupa pomidorowa z nasionami quinoa i w dodatku z ciecierzycą jest pożywna, ale spokojnie można ją podać dodatkowo z grzaneczkami zrobionymi z bulki, a nawet ZIOŁOWYMI KNEDLAMI. Pasują do każdej zupy pomidorowej, więc jeśli ktoś dysponuje większym apetytem, może się pokusić o węglowodanowy dodatek 👌

Ingredients

0/14 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/4 Instructions
  • Cebulę kroimy w piórka lub drobniej i podsmażamy na maśle / oleju.
  • Czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub zgniatamy, seler kroimy w cieniutkie plasterki i dodajemy do cebuli – w sumie podsmażamy 5-6 minut.
  • Dodajemy pomidory, bulion i przyprawy, zagotowujemy, wsypujemy quinoa, gotujemy ok. 25 minut. Połowę zupy odlewamy do naczynia i blendujemy, wlewamy z powrotem. Dodajemy ciecierzycę, podgrzewamy jeszcze 5 minut. Doprawiamy do smaku. I gotowe!
  • Wersja na Thermomix: Do kielicha wrzucamy pokrojone na części cebulę i seler oraz czosnek, rozdrabniamy (4 s. / obr. 4). Wlewamy olej, podpiekamy (5 min / 120° / obr. 1). Dodajemy pomidory, przyprawy, bulion, wsypujemy quinoa, gotujemy (25 min / 100° / obr. wsteczne 1). Połowę zupy odkładamy, resztę miksujemy (20 s. / obr. 7, po kilku sekundach zwiększamy do 10), wlewamy z powrotem. Dodajemy ciecierzycę, podgrzewamy (5 min. / 100° / obr. wsteczne 1). Doprawiamy do smaku. I gotowe!