Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 15 Mins
Cook Time:
45 Mins
Total Time:
1 Hr
Zupa pomidorowa z papryką w ogóle nie smakuje jak tradycyjna ZUPA POMIDOROWA 😎 Dzięki przecierowi pomidorowemu zupa nabiera aksamitności, ale to dodatek podsmażonej, lekko chrupkiej czerwonej papryki stanowi kwintesencję tego dania. Pory i czosnek wykańczają smak, dodając mu wyrazistości. Ziarna kolendry dodają lekko słodkawego posmaku – ja uwielbiam. Z dodatkiem ZIOŁOWYCH KNEDLI, ale równie dobrze każdej bułki, np. bagietki, to prawdziwa rewelacja❗
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Pora kroimy w plasterki, podsmażamy razem ze startym czosnkiem i na maśle ok. 3-4 minuty. Przekładamy do miseczki.
- W tym samym naczyniu obsmażamy paprykę pokrojoną w wąskie długie paski razem z ziarnami kolendry. Przekładamy do miseczki.
- Do tego samego naczynia wkładamy marchewkę pokrojoną wzdłuż na 4 części. Wlewamy wodę (ok. 3 litry), dodajemy przecier, pora, słodką paprykę, 1 łyżeczkę soli, gotujemy 30 minut.
- Po tym czasie wyjmujemy marchewkę i dokładnie blendujemy z mlekiem. Wlewamy ponownie do garnka. Dodajemy podsmażoną paprykę i gotujemy jeszcze max 10 minut (papryka nie może być całkiem miękka). I gotowe!