Zupa pomidorowa to kanon polskiej kuchni obiadowej. Jednak w moim domu nigdy nie pojawi się hasło: znowu pomidorowa ❓❓ Bo nigdy nie jest taka sama 😁 Klasyczna pomidorowa mnie nie interesuje, choć z sympatią wspominam wersję ze stołówki w szkole średniej, gdzie doprawiana była na lekko słodko i podawana z ryżem. Po prostu pycha ❗ Taką mogłabym jeść częściej, ale niestety nie udaje mi się odtworzyć tego smaku 😭 Chętnie spróbowałabym jej teraz, kiedy potrafię rozróżnić i wyłapać wiele smaków. Może udało by mi się znaleźć ten sekretny składnik 🤔
Pomidorowa podrasowana
Tak czy inaczej zupa pomidorowa lubi dodatek innych warzyw, trzeba się tylko odważyć 💪 Tym razem smak podkręcimy selerem naciowym, a pulpety sprawią, że zupa będzie na tyle syta, że niczego więcej nam na obiad nie będzie potrzeba. Zawsze jednak możemy dodać makaron – praktycznie każdy mniejszego rozmiaru. Prosto, szybko i smacznie. A do tego, jeśli nie mamy godziny na przygotowanie obiadu, można ją przygotować poprzedniego dnia, gotując makaron w odgrzewanej zupie ❗ Jakże praktyczna jest ta zupa pomidorowa z pulpetami 😊
Ingredients
Instructions
- Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle.
- Marchewkę i pietruszkę kroimy na połowę, łodygi selera na plasterki, dorzucamy do cebuli i zalewamy gorącą wodą (ok. 2-2,5 litra). Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, 1 łyżeczkę soli oraz przecier i gotujemy ok. 30-40 minut.
- Przygotowujemy pulpety: mięso, jajko, bułkę mieszamy dokładnie, aż będzie się lepić, doprawiamy do smaku. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Z zupy wyjmujemy marchewkę i pietruszkę. Miksujemy z 0,5 szklanki wywaru lub dodatkowej wody.
- Wkładamy kulki z mięsa, gotujemy ok. 15 minut.
- Kiedy kulki są ugotowane, wlewamy do zupy zmiksowane jarzyny, doprawiamy do smaku. I gotowe!