Zupa pomidorowo-fasolowa być może nie brzmi dla niektórych z Was zachęcająco, jednak zapewniam, że smak pomidorowej passaty ukryje nie tylko smak wywaru z fasoli, ale nawet całkiem pokaźną porcję zmiksowanej fasoli 👍 Ponieważ rzeczona fasola jest zmiksowana, jako dodatek chrupiący i wizualny świetnie spisuje się cukinia, która przy okazji bardzo lubi towarzystwo pomidorów! Dla podbicia sytości zupy i stworzenia pełnowartościowego posiłku można dodać ryż lub makaron w formie ryżu, czyli orzo, ale równie dobrze sprawdzi się na przykład bagietka lub razowa bułka, lub grzanki z bułki lub z chleba, po prostu podpieczone na patelni lub w piekarniku z odrobiną oliwy lub masła 👌 Świetnie skomponuje się też zielone pesto na tychże bułkach czy grzankach 👍 Każda z opcji jest coraz pyszniejsza i pełniejsza, prawda ❓
Jeśli masz ochotę, możesz dodać też jogurt naturalny na talerze – będzie smacznie i na bogato 😍 Przy okazji SERNIKA WIEDEŃSKIEGO zachwalałam mielony twaróg ze skoczowskiej mleczarni, tym razem polecam z czystym sumieniem ich jogurt naturalny typu greckiego. Gęsty i pyszny jak śmietana ❗
Ingredients
Instructions
- Cebule kroimy drobno i podsmażamy na maśle (5-6 minut). Wlewamy passatę i podsmażamy kolejne kilka minut.
- Cukinię kroimy w grube ćwierć-plasterki, dodajemy do naczynia razem z wywarem/bulionem ze zmiksowaną fasolą i roztartym w dłoniach oregano. Gotujemy ok. 15 minut – do zmięknięcia cukinii. Doprawiamy do smaku. I gotowe!
- Wersja na Thermomix: Rozdrabniamy cebulę (10 s./ obr. 7). Ściągamy cebulę ze ścianek kielicha, dodajemy masło, podpiekamy (6 min. / 105° / obr. 1). Wsypujemy fasolę wraz z płynem (z puszki) lub częścią wywaru, miksujemy (60 s. / obr. 7). Wlewamy resztę płynów i passatę, dodajemy pokrojoną cukinię i roztarte w dłoniach oregano, gotujemy (15 min. / 100° / obr. wsteczne). Doprawiamy do smaku. I gotowe!