ZUPA POROWA z cukinią

261 Views
zupa porowa krem z żółta cukinią
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 20 Mins Total Time: 30 Mins

Zupa porowa z dodatkiem cukinii jest delikatna w smaku, jednak bardzo smaczna. Jeśli ktoś woli bardziej wyraziste smaki, spokojnie można dodać do zupy odrobinę papryczki chili (lub mielonej na czubku noża – a kto lubi prawdziwe hot – to i łyżkę ostrej pasty może dodać – znam takiego 😁). Tak czy inaczej, zupa podana z pieczywem lub grzankami (chętnie z masłem ziołowym) na pewno Wam zasmakuje, a jest naprawdę ekspresowa w wykonaniu i bardzo łatwa 👍

Właśnie przyszło mi do głowy, że do zupy porowej świetnie spasują posiekane suszone pomidory 😍 Pomysł do wypróbowania koniecznie! Jeśli faktycznie będzie wart uwagi, znajdziecie go na moim blogu na pewno 👌

Ingredients

0/6 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/3 Instructions
  • Pory kroimy w półplasterki, podsmażamy mocno na maśle 5-6 minut, ale nie doprowadzając do przypalenia.
  • Zalewamy wodą (ok. 1,5 litra), dodajemy pastę warzywną i gotujemy ok. 10 minut (jeśli mamy suszoną jarzynkę – trzeba pogotować nico dłużej, 15-20 minut). Blendujemy na gładko.
  • Cukinię kroimy na cieniutkie ćwierćplasterki (lub dowolnie), dodajemy do zupy, gotujemy jeszcze max 5 minut (cieniutkie plasterki cukinii szybko stracą surowość, a powinny być lekko chrupkie 😊). Doprawiamy do smaku. I gotowe!