Category: NA OBIAD, NA SZYBKO, NA ZIELONO, ZUPA
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 10 Mins
Cook Time:
20 Mins
Total Time:
30 Mins
Zupa porowa z dodatkiem cukinii jest delikatna w smaku, jednak bardzo smaczna. Jeśli ktoś woli bardziej wyraziste smaki, spokojnie można dodać do zupy odrobinę papryczki chili (lub mielonej na czubku noża – a kto lubi prawdziwe hot – to i łyżkę ostrej pasty może dodać – znam takiego 😁). Tak czy inaczej, zupa podana z pieczywem lub grzankami (chętnie z masłem ziołowym) na pewno Wam zasmakuje, a jest naprawdę ekspresowa w wykonaniu i bardzo łatwa 👍
Właśnie przyszło mi do głowy, że do zupy porowej świetnie spasują posiekane suszone pomidory 😍 Pomysł do wypróbowania koniecznie! Jeśli faktycznie będzie wart uwagi, znajdziecie go na moim blogu na pewno 👌
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Pory kroimy w półplasterki, podsmażamy mocno na maśle 5-6 minut, ale nie doprowadzając do przypalenia.
- Zalewamy wodą (ok. 1,5 litra), dodajemy pastę warzywną i gotujemy ok. 10 minut (jeśli mamy suszoną jarzynkę – trzeba pogotować nico dłużej, 15-20 minut). Blendujemy na gładko.
- Cukinię kroimy na cieniutkie ćwierćplasterki (lub dowolnie), dodajemy do zupy, gotujemy jeszcze max 5 minut (cieniutkie plasterki cukinii szybko stracą surowość, a powinny być lekko chrupkie 😊). Doprawiamy do smaku. I gotowe!