ZUPA POROWO-JAGLANA

306 Views
zupa z porów i kaszy jaglanej z grzankami z chleba żytniego
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 20 Mins Total Time: 30 Mins

Zupa porowo-jaglana to kolejne odkrycie – zmiksowana kasza zagęściła zupę, a domownicy nawet się nie zorientowali, co jedli 😁 Zupa wszystkim smakowała, i to najważniejsze, a do tego bardzo ładnie się prezentowała 😉 Zupa jest gęsta od kaszy (można wykorzystać resztki z innego posiłku, gdzie kasza była składnikiem dania, lub specjalnie ugotować więcej), można jednak podać dodatkowo pieczywo dla zwiększenia sytości posiłku. Idealnie pasują tutaj grzanki – ja podawałam z podpieczonymi w piekarniku kromeczkami chleba żytniego i wszyscy zajadali ze smakiem 😊

Ingredients

0/6 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/4 Instructions
  • Pory kroimy w plastry i podsmażamy na maśle / oleju uważając, żeby ich nie przypalić (5-6 minut).
  • Dodajemy pastę warzywną i wodę lub bulion, gotujemy ok. 15 minut.
  • Kaszę jaglaną łączymy z chochelką zupy i blendujemy dokładnie. Dodajemy do reszty zupy i blendujemy ją nadal, żeby zblendować również pory. Doprawiamy do smaku. I gotowe!
  • Wersja na Thermomix: Rozdrabniamy pory (10 s./ obr. 7). Ściągamy je ze ścianek kielicha, dodajemy masło, podpiekamy (6 min. / 105° / obr. 1). Wlewamy płyny, gotujemy (15 min. / 100° / obr. wsteczne). Wsypujemy kaszę, miksujemy (10 s./ obr. 10). Jeśli zupa nie jest gładka, powtarzamy miksowanie. Doprawiamy o smaku. I gotowe!