ZUPA SCHABOWA Z KURKUMĄ

396 Views
zupa schabowa z kurkumą
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 50 Mins Total Time: 1 Hr

Zupa schabowa z kurkumą w tej wersji to właściwie rosół ze schabu z mięsem i cebulą, doprawiony kurkumą, która daje zajefajny żółty kolor i lekko pikantny, rozgrzewający smak. Nutka kolendry (lub kminku) tylko podkreśla wyjątkowość tej zupy 🎯 Dodatek ziemniaków to sycąca wersja, dzięki którym zupa jest pełnowartościowym daniem; myślę, że doskonale sprawdzi się tez makaron – widziałabym w tej zupie malutkie kolanka, co Wy na to

W wersji uproszczonej zupa jest zrobiona z „resztek” po pieczeniu SCHABU POD CEBULĄ – maślany rosół wypieczony z mięsa, schabowe kąski i pieczona cebula są bazą, dzięki której zupę przygotowuje się w mgnieniu oka 🎯 Bo kocham gotować, ale kiedy tylko mogę ograniczam czas spędzany w kuchni. Bo właściwie to ja lubię komponować – przyrządzać mógłby ktoś inny 😁

Ingredients

0/9 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/2 Instructions
  • Wersja uproszczona – ze składników z pieczenia: mięso kroimy w niewielką kostkę, wrzucamy do podgrzanego rosołu razem z pieczoną cebulą i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Rosół uzupełniamy wodą do właściwej ilości zupy; jeśli rosołu jest niewiele, można podsmażyć dodatkową cebulę na maśle klarowanym i dodać do zupy, co podniesie jej walory smakowe. Dodajemy kurkumę, doprawiamy solą i gotujemy do miękkości ziemniaków (przy małej kostce wystarczy ok. 10-12 minut). I gotowe!
  • Wersja „od początku” – cebule pokrojoną w piórka podsmażamy na maśle do zmięknięcia, dodajemy pokrojone w kostkę mięso, sól i kolendrę, zalewamy wodą (ok. 2 litry) i gotujemy ok. 40 minut. Ziemniaki kroimy w małą kostkę, dodajemy do zupy razem z kurkumą, gotujemy jeszcze 10-12 minut do miękkości. I gotowe!