Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 10 Mins
Cook Time:
20 Mins
Total Time:
30 Mins
Zupa szpinakowo-porowa jest lekka, choć doprawiona tłustą, słodką śmietanką. W połączeniu ze świeżym łososiem, który jest źródłem cennych tłuszczy, zupa jest bogatym odżywczo daniem dla całej rodziny 💪 Można do niej podać bagietkę lub drobniutki makaron, choć ja nie zawsze stosuję takie dodatki – zależy, ile w zupie jest warzyw, i co jeszcze gości w menu na dany dzień 😊 Doskonałym dodatkiem może być pokrojona w kostkę cukinia, którą wystarczy dodać razem z rybą – nieco zmięknie, ale się nie rozpadnie, a na pewno doda zupie gęstości i jednocześnie odżywczości 🎯
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Pory kroimy w półplasterki, podsmażamy na maśle 3-4 minuty, nie doprowadzając do zrumienienia. Dodajemy czosnek, podsmażamy krótko - ok. 1 minutę.
- Szpinak z grubsza rozdrabniamy (lub kroimy w paski, według upodobań) i dodajemy do porów, dusimy kolejne 4-5 minut. Zalewamy wodą (ok. 1,5 litra), dodajemy pastę warzywną i gotujemy ok. 10 minut (jeśli suszoną jarzynkę – trzeba pogotować nico dłużej, 15-20 minut).
- Łososia kroimy w sporą kostkę, dodajemy do zupy, podgrzewamy ok. 5 minut (to zależy od wielkości kawałków ryby). Wlewamy śmietankę, podgrzewamy nie zagotowując, doprawiamy do smaku. I gotowe!