Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 10 Mins
Cook Time:
1 Hr 20 Mins
Total Time:
1 Hr 30 Mins
Zupa tajska – kolejna nieskomplikowana i szybka w przygotowaniu (oprócz gotowania wywaru, ale przecież sam się gotuje 😁) Takie przepisy to ja lubię najbardziej ❗
Do zrobienia zupy można tez wykorzystać resztki rosołu/bulionu wraz z każdym mięsem, na którym był on gotowany, jednak najlepszy będzie delikatny drób 😊 W wersji vege można użyć wywaru warzywnego, a zamiast mięsa dołożyć jeszcze jedną cukinię! Zamiast bulionu można użyć częściowo wywaru z gotowania fasoli – ok. 1 szklankę – ostre curry zneutralizuje posmak fasoli, a ile zdrowia dodamy w ten sposób do zupy 🥇
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Cebulę kroimy drobno i podsmażmy na 1 łyżce masła bez zrumienienia. Zalewamy wodą (2 litry). Dodajemy mięso i jarzyny. Gotujemy do miękkości mięsa (ok. 1-1,5 godziny). Odcedzamy wywar, mięso obieramy z kości. Zamiast gotować od początku, można wykorzystać resztki bulionu / rosołu i mięsa z jego gotowania!
- Podsmażamy pastę curry na maśle przez jakieś 2 minuty. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i podsmażamy ok. 5 minut. Wsypujemy ryż i jeszcze chwilę smażymy (1-2 minuty). Zalewamy bulionem, gotujemy do miękkości ryżu (ok. 15 minut). Jeśli mamy ugotowany ryż (np. z poprzedniego dnia), dodajemy go na końcu, przed doprawianiem.
- Wkładamy rozdrobnione na małe kawałki mięso. Doprawiamy do smaku. I gotowe!