Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 20 Mins
Cook Time:
35 Mins
Total Time:
55 Mins
Zupę warzywną na bogato znalazłam w książce „Dieta Doktora” (dr Rupy Aujla), która ma nie tylko mnóstwo ciekawej treści o żywieniu dla zachowani zdrowia i odporności, ale też cudowne przepisy na cudowne dania, które chciałabym ugotować od razu jedno po drugim 😍
Zupa wyszła tak pyszna, że polecam, polecam, polecam! Nasza jarzynowa niech się schowa, choć kocham 😁 Najprostsza to ona nie jest, bo trzeba się nieco nakroić (chyba że używa się Thermomixa, wtedy pójdzie szybko 😊), ale warto, bo smak jest nieziemski 🥇
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Cebulę kroimy drobno lub w cieniutkie ćwierćplasterki i podsmażamy na oleju 3-4 minuty. Dodajemy czosnek starty na tarce o drobnych oczkach i podsmażamy jeszcze 1-2 minuty.
- Marchewki i cukinię kroimy na ćwiartki, następnie na cieniutkie plasterki (lub w kostkę, jak się komuś chce 😊), łodygi selera i szparagi w cieniutkie paski, ew. fenkuła w kostkę. Dodajemy do cebuli, smażymy ok. 20 minut, często mieszając. Warzywa powinny się lekko skarmelizować i powoli rozpadać.
- Pomidory świeże kroimy w dużą kostkę, suszone w paski, dodajemy do warzyw razem z pastą z papryki. Wlewamy wodę (ok. 1 litr), lekko solimy, wsypujemy groszek lub bób, gotujemy jeszcze 6-8 minut do ich miękkości (ale powinny zostać chrupkie). Doprawiamy do smaku.
- Liście bazylii i parmezan dodajemy na talerzach, według upodobań. I gotowe!