ZUPA WĘGIERSKA Z RYBĄ

490 Views
zaupa rybna - zupa węgierska z rybą
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 35 Mins Total Time: 45 Mins

Zupa węgierska z rybą to nie zupa rybna po węgiersku 😊 Ta wersja jest zupą jarzynowo-pomidorowo-paprykową z dodatkiem ryby, Dzięki temu ma delikatny, warzywny smak, i jest chętnie zjadana nawet przez tych, co za rybą – a tym bardziej zupą rybną – nie przepadają.

Węgierska zupa rybna

„Prawdziwa” węgierska zupa rybna zawiera wywar z ryby, a raczej odpadków. Jak w zupie rybnej, którą gotuje się u nas często w okolicach Wigilii, używa się głów i wszystkich innych fragmentów, które nie nadają się do zjedzenia jako „kawałek” ryby. Gdyby nie zupa, wszystko to wylądowałoby w koszu na odpadki. Ponieważ zwykły rosół z ryby nawet u mnie nie przechodzi (a próbowałam kilka razy ze względu na NIE MARNUJ JEDZENIA…), węgierska zupa rybna była prawdziwym odkryciem. Wakacje spędzone nad Balatonem były okazją do smakowania kuchni węgierskiej i zaowocowały moja wielką miłością do zupy rybnej z papryką i pomidorami. A do tego pajda pysznego chleba… Albo bagietki… Raj na ziemi Niestety, nie wszyscy domownicy podzielają to uczucie, dlatego wymyśliłam wersję light. Dodanie ryby do zawiesistej zupy pod koniec gotowania to kompromis, na który zgadzają się wszyscy 😊

Jaka ryba do zupy

Do takiej zupy pasuje każda ryba o białym mięsie. Są przepisy, które polecają wymoczenie ryby w mleku, a nawet obtoczenie jej w mące i obsmażenie. Ta druga opcja do mnie przemawia i doskonale pasuje do mojej wersji zupy po węgiersku z rybą – rybę dodajemy wtedy już do gotowej zupy. Ja nie stosuję obsmażania, bo gdzie mogę, tam OSZCZĘDZAM KALORIE 😁 Tym bardziej, że nie spotkałam się z obsmażoną wersją ryby w żadnym kociołku z zupą pożartą nad Balatonem 😎 Namaczanie ryby w mleku ma sens w zależności od gatunku – karpia z mulistych stawów trzeba namoczyć, ale raczej dzień wcześniej, 30 minut nie wystarczy 😉 Ale jest wiele RYB, które mają smaczne i delikatne mięso bez takiego przygotowania. Świetnie sprawdza się dorsz, który ma bardzo ładne i zwarte filety, rozwarstwiające się na grube kawałki.

Inne dodatki

Do zupy węgierskiej z rybą pasuje zielona pietruszka. Być może świeża kolendra, ale jeszcze nie próbowałam. Dla niektórych również inne zioła, jak oregano czy bazylia. Dla mnie jakiekolwiek zioła prowansalskie byłyby profanacją smaku zupy Najbardziej lubię bez udziwnień, jak w przepisie. Za to razem z papryką można dodać pokrojone w grubą kostkę ziemniaki – uzyskamy kompletne danie, pieczywo nie będzie już potrzebne (ale może być i to, i to). Kleks kwaśnej śmietany do każdego talerza pasuje jak najbardziej, jednak zabielanie mąką – absolutnie nigdy! Zupa ma być zawiesista od warzyw, jeśli taka nie jest, można odparować, gotując na dużym ogniu kilka minut. Rozwiązaniem jest też wyjęcie 2-3 łyżek warzyw oaz 0,5 szklanki zupy, zmiksowanie i wlanie z powrotem do garnka. Stanowczo sprzeciwiam się doprawianiu zup mąką – a feeeee 😎 Tym bardziej tak cudownych zup, jak ta.

Ingredients

0/13 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/5 Instructions
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle do zrumienienia (w szerokim garnku - jak największa powierzchnia smażenia).
  • Marchewkę kroimy w cieniutkie plasterki, seler i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do cebuli, podsmażamy ok. 5 minut.
  • Paprykę kroimy w dużą kostkę, dorzucamy do jarzyn, podsmażamy kolejne 5 minut.
  • Następnie dodajemy przecier pomidorowy, smażymy chwilę (aż zacznie wrzeć) i zalewamy gorącą wodą – ok. 3 litry. Dodajemy przyprawy, solimy (na początek 2 łyżeczki). Gotujemy do miękkości (ok. 20 minut).
  • Rybę kroimy na małe kawałki i dodajemy do zupy, podgrzewamy na małym ogniu ok. 5 minut (aż ryba straci surowy smak). Doprawiamy do smaku. I gotowe!