Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 10 Mins
Cook Time:
44 Mins
Total Time:
54 Mins
Zupa z ciecierzycy z kiełbasą jest pyszna o każdej porze roku. Warto korzystać z tej „świeżej”, a nie z puszki, bo jest chrupka i smaczna; wersja z puszki traci swoją jędrność – na rzecz wygody, oczywiście 😊 Ponieważ gotowana ciecierzyca sama w sobie jest nieco bez smaku, rodzaj kiełbasy zdeterminuje smak całego dania. Czy będą to suszone, grube „kabanosy”, czy kiełbasa długo dojrzewająca, czy paprykowa lub czosnkowa – zawsze powinna być mocno podsuszana 😊 Super smakuje wersja z dużymi kawałkami białej, parzonej kiełbasy ❗
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Cebulę kroimy drobniutko, podsmażamy na maśle ok. 5 minut.
- Marchewki kroimy w cienkie plasterki, dorzucamy do cebuli, krótko obsmażamy.
- Jeśli dodajemy ziemniaki, kroimy je w dużą kostkę i wkładamy do naczynia, jeszcze chwilę obsmażamy.
- Dodajemy namoczoną ciecierzycę i chili, zalewamy wodą (ok. 3 litry), solimy (na początek 1 łyżeczka). Gotujemy ok. 30 minut, uzupełniamy wodę, jeśli to potrzebne. Wrzucamy pokrojoną w plasterki kiełbasę, gotujemy 8-10 minut. Doprawiamy do smaku. I gotowe!