ZUPA z cukinii i fasolki

462 Views
zupa cukiniowa z fasolką szparagową i mlekiem kokosowym
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 15 Mins Cook Time: 20 Mins Total Time: 35 Mins

Zupa z cukinii i fasolki szparagowej jest inspirowana zupą z książki „Dieta Doktora. Pokonaj choroby!”, w której Rupy Aujla, lekarz z Wielkiej Brytanii, wyjaśnia związek między żywieniem a chorobami, i pokazuje, co można zmienić dzięki odpowiedniej diecie. Taki styl żywienia, który nie powoduje stanów zapalnych w naszym organizmie, to od niedawna mój nowy konik, a poprawianie zdrowia, działania mózgu, stanu skóry czy – oczywiście – odporności, to już jest 200% mojego zainteresowania 😍 „Talerze mają większa moc niż tabletki, a szczęśliwe i zdrowe życie zaczyna się w kuchni” napisano na okładce i podpisuję się pod tym obiema rękami 😊

Z tej książki gotowałam już ZUPĘ WARZYWNĄ NA BOGATO, i kto się skusił wypróbować, wie, że smaki są nieziemskie, i taką „dietę” to można trzymać całe życie 👌 Tym razem „Laksa z marchewka i cukinią” – równie pyszna, choć nieco zmodyfikowana przeze mnie 💪

Ingredients

0/18 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/3 Instructions
  • Czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub przeciskamy przez praskę, korzeń imbiru ścieramy, papryczkę i cebulkę kroimy bardzo drobno i prażymy to wszystko na sucho w garnku przez 3 minuty. Dodajemy kurkumę i prażymy jeszcze 1 minutę. Wlewamy sos sojowy i rybny oraz syrop. Mieszamy dokładnie poza palnikiem, żeby zdjąć z dna wszystkie przysmażone smaki. Dodajemy pastę warzywną i 3 szklanki wody lub bulion, dokładnie mieszamy.
  • Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach lub julienne. Cukinie również, lub kroimy na cieniutkie półplasterki. Fasolkę kroimy na krótkie kawałki (można całkiem malutkie, szybciej się ugotuje) 😊 Wrzucamy fasolkę do bulionu, gotujemy ok. 5 minut, dodajemy marchewkę i cukinię, gotujemy kolejne 5 minut od zagotowania – warzywa powinny stracić posmak surowości, ale pozostać jędrne (szczególnie fasolka i cukinia).
  • Wlewamy mleczko kokosowe i dodajemy masło orzechowe, doprawiamy sokiem z cytryny i pokrojoną pietruszką, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. I gotowe!