ZUPA Z CUKINII z piersią z kurczaka

339 Views
zupa z cukinią, koprem włoskim i piersią z kurczaka
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 1 Hr Total Time: 1 Hr 10 Mins

Zupa z cukinii z dodatkiem kopru włoskiego to pyszna wersja o niezwykłym aromacie. Nie dodajmy żadnych w smaku przypraw – zupa ma być delikatna i pozwalać wyraźnie czuć smak cukinii, która często jest jedynie wypełniaczem, który nie ma smaku. A ma smak! Do tego delikatne mięso z piersi kurczaka dopełnia bogactwa, a dla głodomorów można dodać nieco ziemniaków lub podać grzanki, a nawet zwykłą bagietkę czy najzwyklejszy żytni chleb – zupa zawsze będzie smakować wyśmienicie 😊

Ingredients

0/9 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/3 Instructions
  • Cebule i fenkuł kroimy drobno i podsmażamy na oliwie 4-5 minut. Dodajemy pastę warzywną do zup i wodę (1,2 litra) lub bulion, zagotowujemy. Wkładamy piersi z kurczaka (w całości) i gotujemy do miękkości mięsa (ok. 40-50 minut, w zależności od ich grubości). Wyjmujemy mięso i odkładamy do zastygnięcia.
  • Cukinię kroimy w niewielką kostkę (także ziemniaki, jeśli dodajemy), dodajemy do zupy i gotujemy kilka minut (żeby się nie rozpadła – 5-6 minut powinno wystarczyć.
  • Koperek siekamy i dodajemy do zupy, doprawiamy do smaku. Mięso kroimy w grube plastry i podajemy na talerzach. I gotowe!