Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 10 Mins
Cook Time:
1 Hr
Total Time:
1 Hr 10 Mins
Zupa z cukinii z dodatkiem kopru włoskiego to pyszna wersja o niezwykłym aromacie. Nie dodajmy żadnych w smaku przypraw – zupa ma być delikatna i pozwalać wyraźnie czuć smak cukinii, która często jest jedynie wypełniaczem, który nie ma smaku. A ma smak! Do tego delikatne mięso z piersi kurczaka dopełnia bogactwa, a dla głodomorów można dodać nieco ziemniaków lub podać grzanki, a nawet zwykłą bagietkę czy najzwyklejszy żytni chleb – zupa zawsze będzie smakować wyśmienicie 😊
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Cebule i fenkuł kroimy drobno i podsmażamy na oliwie 4-5 minut. Dodajemy pastę warzywną do zup i wodę (1,2 litra) lub bulion, zagotowujemy. Wkładamy piersi z kurczaka (w całości) i gotujemy do miękkości mięsa (ok. 40-50 minut, w zależności od ich grubości). Wyjmujemy mięso i odkładamy do zastygnięcia.
- Cukinię kroimy w niewielką kostkę (także ziemniaki, jeśli dodajemy), dodajemy do zupy i gotujemy kilka minut (żeby się nie rozpadła – 5-6 minut powinno wystarczyć.
- Koperek siekamy i dodajemy do zupy, doprawiamy do smaku. Mięso kroimy w grube plastry i podajemy na talerzach. I gotowe!