Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 5 Mins
Cook Time:
25 Mins
Total Time:
30 Mins
Zupa z czerwonej soczewicy to pożywne, pyszne i proste danie. Jeśli przygotujemy wywar dzień wcześniej lub rano, można ją wykonać i zjeść na świeżo po pracy, ale tak samo dobrze smakuje odgrzewana, przy czym wtedy lepiej gotować ją o połowę krócej, bo i tak „dojdzie”, a podgrzewanie może się skończyć rozgotowaniem 😊
Zupa z czerwonej soczewicy może mieć wiele wersji, w zależności przede wszystkim od przypraw i dodatków, ale każda smakuje wyjątkowo 🥇 Jeśli ją gotujemy trochę dłużej, soczewica się rozpada i cudownie zagęszcza zupę; można ją też zmiksować (po wyjęciu przypraw, oczywiście).
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Z marchewki, pietruszki, selera i 2 litrów wody gotujemy wywar. Można to zrobić dzień wcześniej lub rano.
- Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na maśle (4-5 minut). Dodajemy starty czosnek, przepłukaną soczewicę i przyprawy, mieszamy. Wlewamy wywar z warzyw i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut.
- Pomidory kroimy w małą kostkę, gotujemy kolejne 10-15 minut (do miękkości soczewicy), mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą i pieprzem. I gotowe!
- Można dodać pokrojone w kostkę jarzyny z wywaru, a przynajmniej marchewkę 😊 Przybranie zieloną pietruszką pozostawiam każdemu domownikowi do decyzji 😉