ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY

368 Views
zupa z czerwonej soczewicy
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 5 Mins Cook Time: 25 Mins Total Time: 30 Mins

Zupa z czerwonej soczewicy to pożywne, pyszne i proste danie. Jeśli przygotujemy wywar dzień wcześniej lub rano, można ją wykonać i zjeść na świeżo po pracy, ale tak samo dobrze smakuje odgrzewana, przy czym wtedy lepiej gotować ją o połowę krócej, bo i tak „dojdzie”, a podgrzewanie może się skończyć rozgotowaniem 😊

Zupa z czerwonej soczewicy może mieć wiele wersji, w zależności przede wszystkim od przypraw i dodatków, ale każda smakuje wyjątkowo 🥇 Jeśli ją gotujemy trochę dłużej, soczewica się rozpada i cudownie zagęszcza zupę; można ją też zmiksować (po wyjęciu przypraw, oczywiście).

Ingredients

0/14 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/4 Instructions
  • Z marchewki, pietruszki, selera i 2 litrów wody gotujemy wywar. Można to zrobić dzień wcześniej lub rano.
  • Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na maśle (4-5 minut). Dodajemy starty czosnek, przepłukaną soczewicę i przyprawy, mieszamy. Wlewamy wywar z warzyw i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut.
  • Pomidory kroimy w małą kostkę, gotujemy kolejne 10-15 minut (do miękkości soczewicy), mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą i pieprzem. I gotowe!
  • Można dodać pokrojone w kostkę jarzyny z wywaru, a przynajmniej marchewkę 😊 Przybranie zieloną pietruszką pozostawiam każdemu domownikowi do decyzji 😉