Category: NA OBIAD, NA ZIELONO, ZUPA
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 10 Mins
Cook Time:
40 Mins
Total Time:
50 Mins
Zupa z kalafiora z cydrem to jedna z propozycji wykorzystania tego fantastycznego warzywa z książki „Kalafior to król”. Wiele przepisów zaznaczonych jest do wypróbowania, ale ile można jeść kalafior? W sumie to mogłabym codziennie, ale współbiesiadnicy nie bardzo 😁 Delikatna nuta cydru wzbogaca smak zupy, a dodatek wyrazistego cheddara tylko tą słodkość podkręca. Naprawdę warto wypróbować tą zupę z kalafiora z cydrem, bo zaskakuje bogactwem smaków 👍
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Różyczki kalafiora dzielimy na niewielkie kawałki (środkowy głąb zostawiamy do schrupania osobno 😊). Marchewki i laski selera kroimy w plasterki.
- Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy 4-5 minut razem ze startym na tarce o małych oczkach czosnkiem. Dodajemy rozdrobnione warzywa i podsmażamy przez ok. 10 minut, ciągle mieszając.
- Wlewamy cydr, zagotowujemy, dodajemy bulion lub pastę warzywną i wodę, gotujemy ok. 15 minut od zagotowania (bez przykrycia), aż warzywa zaczną się rozpadać.
- Zdejmujemy z pieca, blendujemy. Dodajemy ser i mieszamy dokładnie do rozpuszczenia (gdyby ser się zważył, blendujemy jeszcze raz). Można też po prostu posypac zupę serem i zieloną cebulką 😊 Doprawiamy do smaku. I gotowe!