ZUPA Z KALAFIORA z kokosową nutą

372 Views
zupa kalafiorowa z nutą kokosową
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 20 Mins Total Time: 30 Mins

Zupa z kalafiora z mleczkiem kokosowym – nieskomplikowana i szybka, bo jeśli mamy gotowy dowolny bulion / wywar / rosół przygotujemy ją w mniej niż 30 minut 😊 Takie przepisy to ja lubię najbardziej ❗ Do tego dodatek mleczka kokosowego (a jak mamy w kuchni – do smażenia cebulki – oleju kokosowego) daje zupie niezwykłego aromatu i smaku 🥇 W porównaniu z KREM Z KALAFIORA, który doprawiony jest na ostro i proponuję do niego wszelkie wyraziste dodatki (jak kiełbasa chorizo czy nawet boczek), ta wersja jest delikatna i co tu dużo ukrywać – słodka 😊

Posypanie zupy prażonym słonecznikiem dodaje całości lekko orzechowego smaku, a jednocześnie podkręca wartości odżywcze. Dzięki temu zupa nadaje się na samodzielne danie – i tak jest podawana u nas. Dla łakomczuchów polecam dodatek grzanek z bułki lub po prostu bagietkę, choć z dobrym, żytnim chlebem – szczególnie z ziarnami – będzie smakować równie wspaniale 🎯 Próbowaliście żytniego chleba z żurawiną ❓ Będzie tutaj doskonały ❗

Zamiast dodatku pieczywa ja użyłam ugotowanej fasoli, której zapas trzymam w zamrażalniku – to świetny zagęstnik, a ile dobrych składników odżywczych dodanych do zupy 😉 Dzięki posmakowi oleju kokosowego i takiegoż mleczka „aromat” fasoli nie był wyczuwalny i tego będę się trzymać w kombinowaniu, jak przemycać fasolę do obiadów 🤣

Ingredients

0/8 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/4 Instructions
  • Cebulę kroimy drobno i podsmażmy na oleju / maśle bez zrumienienia. Zalewamy bulionem, zagotowujemy.
  • Z kalafiora odkrawamy same kwiaty i dzielimy na mniejsze części. Pozostałą część (drzewko) przekrawamy na 2 lub 4 części. Dodajemy wszystko do gotującego się bulionu, lekko dosalamy i gotujemy do miękkości – ok. 10-15 minut (w zależności od wielkości różyczek kalafiora).
  • Wyjmujemy części drzewka kalafiora i razem z mleczkiem kokosowym i ew. chochelką zupy (oraz fasolą, jeśli dodajemy) – blendujemy dokładnie. Wlewamy do zupy, doprawiamy do smaku.
  • Ziarna słonecznika podprażamy na suchej patelni (nie przypalając, ok. 2 minuty, mieszając cały czas). Posypujemy zupę na talerzach. I gotowe!