Category: NA OBIAD, NA SZYBKO, NA ZIELONO, ZUPA
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 15 Mins
Cook Time:
25 Mins
Total Time:
40 Mins
Zupa z kalarepy z liśćmi z kalarepy – tak, te liście można zjadać! To dodatkowe składniki odżywcze, dodają też zupie nieco pikantnego posmaku i chrupkości. Jeśli mamy kalarepę ze sklepu, pozbawioną liści, można zastąpić je garścią czy dwoma szpinaku – zupa nie straci na tym, a w zasadzie tylko może zyskać 😊
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Cebulę kroimy drobno, podsmażamy na maśle ok. 5 minut.
- Marchewki kroimy w cienkie plasterki, dorzucamy do cebuli, krótko obsmażamy.
- Kalarepę kroimy w dużą kostkę, liście kalarepy siekamy w paski, dodajemy do warzyw. Zalewamy wodą (ok. 1,5 litra), solimy (na początek 2 łyżeczki), gotujemy ok. 15 minut lub krócej – do „al dente” kalarepy. Doprawiamy do smaku. I gotowe!
- Serki halloumi kroimy w plastry i podsmażamy na oliwie, podajemy na talerze.
- Przygotowując zupę bez masła, podpiekając cebulę na suchym garnku, możemy w ten sposób przygotować pyszną zupę postną (na post warzywny), oczywiście również bez serka 😊