ZUPA Z KALAREPY z liśćmi

326 Views
zupa z kalarepy, marchewki, liści kalarepy i z serkami halloumi
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 15 Mins Cook Time: 25 Mins Total Time: 40 Mins

Zupa z kalarepy z liśćmi z kalarepy – tak, te liście można zjadać! To dodatkowe składniki odżywcze, dodają też zupie nieco pikantnego posmaku i chrupkości. Jeśli mamy kalarepę ze sklepu, pozbawioną liści, można zastąpić je garścią czy dwoma szpinaku – zupa nie straci na tym, a w zasadzie tylko może zyskać 😊

Ingredients

0/7 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/5 Instructions
  • Cebulę kroimy drobno, podsmażamy na maśle ok. 5 minut.
  • Marchewki kroimy w cienkie plasterki, dorzucamy do cebuli, krótko obsmażamy.
  • Kalarepę kroimy w dużą kostkę, liście kalarepy siekamy w paski, dodajemy do warzyw. Zalewamy wodą (ok. 1,5 litra), solimy (na początek 2 łyżeczki), gotujemy ok. 15 minut lub krócej – do „al dente” kalarepy. Doprawiamy do smaku. I gotowe!
  • Serki halloumi kroimy w plastry i podsmażamy na oliwie, podajemy na talerze.
  • Przygotowując zupę bez masła, podpiekając cebulę na suchym garnku, możemy w ten sposób przygotować pyszną zupę postną (na post warzywny), oczywiście również bez serka 😊