Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 10 Mins
Cook Time:
30 Mins
Total Time:
40 Mins
Zupa z kopru włoskiego i pora powstała z tego, co było w lodówce, i okazała się być pyszna: jednocześnie delikatna i aromatyczna. Dawno nie używałam fenkuła, a teraz co zakupy trafia do siatki, taki smak 😉 Dodając drobny makaron (na przykład malutkie muszelki) lub ryż uzyskujemy sycącą zupę, która zasmakuje każdemu. Ziemniaki lub pieczywo też są dobra opcją – warto wykorzystać to, co akurat mamy w zapasach 👍
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Ziarna kolendry wrzucamy na rozgrzane masło i podpiekamy 1-2 minuty, aż zaczną pachnieć (mogą popękać).
- Pora kroimy w półplasterki, wrzucamy na olej, smażymy ok. 2-3 minuty nie przypalając.
- Marchewkę kroimy w cieniutkie plasterki. Z fenkuła wykrawamy twardy środek (jak głąb z kapusty), kroimy w cienkie piórka, a następnie nieco drobniej. Wrzucamy warzywa do pora, dusimy kilka minut (5-6). Zalewamy wodą (1,5 litra), dodajemy oregano, jeśli używamy, i gotujemy ok. 30 minut (do miękkości marchewki i fenkuła, ale nie powinny się rozgotować).
- Jeśli dodajemy ziemniaki, kroimy je w niedużą kostkę i dodajemy do zupy na 10 minut przed końcem gotowania (tak samo suchy makaron czy ryż – ten gotujemy trochę dłużej). Zabielamy, doprawiamy do smaku. I gotowe!