ZUPA Z MAŚLANKI z koperkiem i ziemniakami

1331 Views
zupa z maślanki z koperkiem i ziemniakami
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 5 Mins Cook Time: 15 Mins Total Time: 20 Mins

Zupa z maślanki – brzmi trochę dziwnie. Z maślanki ❓❓ To kolejna potrawa, której nie należy oceniać po nazwie, ale koniecznie po smaku. Bo robi dużo lepsze wrażenie, niż się spodziewałam!

Smakuj Polskę

Zupa, zwana też polewką vel polywką, z maślónki – jest kolejną potrawą z List Produktów Tradycyjnych, którą przyrządzam w ramach projektu SMAKUJ POLSKĘ. Wybrałam wersję z koperkiem, ponieważ bardzo go lubię. To zestawienie składników jest lubiane chyba przez wszystkich. Lubicie standardowe ziemniaki z kefirem lub maślanką, prawda Zupa z maślanki to po prostu inna wersja podania tego zestawu 🎯 Danie jednogarnkowe i ciepłe – to zaleta zupy w porównaniu do wersji standard. Oczywiście, tak jak do ziemniaki okrasza się skwarkami, tak można je wrzucić też do zupy, ja jednak pozostanę przy wersji bezmięsnej 🥇

Co ciekawe, w marcu 2020 roku na Listę została wpisana opolska wersja zupy z maślanki – z dodatkiem podsmażonej cebuli. Najwidoczniej będę musiała zaktualizować moją listę na każde województwo o te dodane od wydania Wielkiej Księgi Produktów Regionalnych i Tradycyjnych przez Wydawnictwo Dragon © Wersja z duszoną cebulą mnie przekonuje i zapisana jest już do wykonania 👍

Ingredients

0/7 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/3 Instructions
  • Ziemniaki kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym maśle ok. 5 minut. Posypujemy ziemniaki mąką, krótko smażymy (1-2 minuty). Zalewamy gorącą wodą do przykrycia ziemniaków. Gotujemy do miękkości (powinno wystarczyć max 8-10 minut).
  • Wlewamy maślankę, cały czas mieszając. Nie dopuszczamy do zagotowania, ale musi się dobrze ogrzać.
  • Koperek siekamy, dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku solą. I gotowe!