Zupa z maślanki – brzmi trochę dziwnie. Z maślanki ❓❓ To kolejna potrawa, której nie należy oceniać po nazwie, ale koniecznie po smaku. Bo robi dużo lepsze wrażenie, niż się spodziewałam!
Smakuj Polskę
Zupa, zwana też polewką vel polywką, z maślónki – jest kolejną potrawą z List Produktów Tradycyjnych, którą przyrządzam w ramach projektu SMAKUJ POLSKĘ. Wybrałam wersję z koperkiem, ponieważ bardzo go lubię. To zestawienie składników jest lubiane chyba przez wszystkich. Lubicie standardowe ziemniaki z kefirem lub maślanką, prawda ❓ Zupa z maślanki to po prostu inna wersja podania tego zestawu 🎯 Danie jednogarnkowe i ciepłe – to zaleta zupy w porównaniu do wersji standard. Oczywiście, tak jak do ziemniaki okrasza się skwarkami, tak można je wrzucić też do zupy, ja jednak pozostanę przy wersji bezmięsnej 🥇
Co ciekawe, w marcu 2020 roku na Listę została wpisana opolska wersja zupy z maślanki – z dodatkiem podsmażonej cebuli. Najwidoczniej będę musiała zaktualizować moją listę na każde województwo o te dodane od wydania Wielkiej Księgi Produktów Regionalnych i Tradycyjnych przez Wydawnictwo Dragon © Wersja z duszoną cebulą mnie przekonuje i zapisana jest już do wykonania 👍
Ingredients
Instructions
- Ziemniaki kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym maśle ok. 5 minut. Posypujemy ziemniaki mąką, krótko smażymy (1-2 minuty). Zalewamy gorącą wodą do przykrycia ziemniaków. Gotujemy do miękkości (powinno wystarczyć max 8-10 minut).
- Wlewamy maślankę, cały czas mieszając. Nie dopuszczamy do zagotowania, ale musi się dobrze ogrzać.
- Koperek siekamy, dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku solą. I gotowe!