Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 10 Mins
Cook Time:
20 Mins
Total Time:
30 Mins
Zupa ziemniaczana ma wiele twarzy – może być tłusta, pachnąca kminkiem lub majerankiem. Ale może też być lekka, ale sycąca, w sam raz na ciepłe dni, kiedy apetyt jest przeciwnie proporcjonalny do temperatury otoczenia 😁 i tak samo pyszna, choć smakuje całkiem inaczej 🥇 Prosta i ekspresowa w przygotowaniu, po prostu ideał 🎯
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle przez 5-6 minut.
- Marchewkę kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do cebuli i podsmażamy kolejne 4-5 minut.
- Ziemniaki i kalarepkę kroimy w średnią kostkę, wrzucamy do naczynia, zalewamy wodą (ok. 2-2,5 litra), dodajemy przyprawy, solimy (na początek 2 płaskie łyżeczki), gotujemy do miękkości ziemniaków i kalarepy (ok. 10 minut). Doprawiamy do smaku. I gotowe!