Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Zupa ziemniaczana marzyła mi się od jakiegoś czasu i w końcu przyszła na nią pora 😊 Bardzo prosta, z podsmażonymi kiełbaskami i mnóstwem majeranku, smakuje zawsze wybornie i jest dokładnie taka, na jaką miałam smaka ❗ Przy jej przygotowaniu uprościłam sobie gotowanie za pomocą PASTY WARZYWNEJ DO BULIONU, która przygotowałam w termomixie, ale można ją przygotować i bez takiego specjalistycznego sprzętu 💪 A naprawdę warto, bo zamknięcie mnóstwa aromatów i warzyw w takiej paście sprawia, że przygotowanie z nią zupy jest o niebo szybsze 👌 Jeśli jednak nie chcesz jej przygotowywać, podaję również wersję dla gotujących normalnie 😁
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Kiełbaski kroimy w cieniutkie plasterki, podsmażamy na oleju na lekko rumiano. W trakcie dodajemy posiekaną cebulkę, jeśli gotujemy bulion z warzyw, a nie z pasty warzywnej.
- Jarzyny na bulion ścieramy na tarce, ewentualnie marchewki ścieramy, a pietruszkę i selera zostawiamy w kawałkach, które przed podaniem zmiksujemy osobno z odrobiną zupy i z nią połączymy, co ją dodatkowo zagęści. Dodajemy do kiełbasek, podsmażamy 4-5 minut, nie przypalając 😊 Zalewamy wodą (ok. 1,5 litra) i gotujemy ok. 0,5 godziny – do miękkości warzyw. Jeśli korzystamy z pasty warzywnej, dodajemy 2 kopiaste łyżki do podsmażonych kiełbasek, zalewamy wodą.
- Ziemniaki kroimy w średnią kostkę, wrzucamy do zupy, gotujemy ok. 15 minut (do miękkości ziemniaków – w zależności od wielkości kostki). Po ok. 10 minutach dodajemy roztarty w dłoniach majeranek, dogotowujemy. Doprawiamy do smaku I gotowe!