Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 15 Mins
Cook Time:
15 Mins
Total Time:
30 Mins
Zupa ziemniaczana to klasyka – jednak zwykle jest doprawiona kminkiem lub majerankiem. Tym razem jednak kiełbasiany standard połączyłam z koprem włoskim. Fenkuł, dzięki swojemu aromatowi i słodyczy, całkowicie zdominował smak i zapach zupy. Smakuje nieziemsko dobrze ❗
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Boczek kroimy w słupki, kiełbaski w plasterki, podsmażamy na maśle/oliwie.
- Ziemniaki kroimy w małą kostkę, wrzucamy do mięsiwa i smażymy ok. 5 minut, często mieszając.
- Bulwę fenkuła lub rzodkiew kroimy w niewielkie plasterki, dorzucamy do ziemniaków. Zalewamy gorąca wodą (1,0 litra), solimy, gotujemy jeszcze kilka minut (do miękkości ziemniaków).
- Nać kroimy drobno i wrzucamy do zupy, podgrzewamy jeszcze chwilę. Wlewamy mleko, doprawiamy do smaku. I gotowe!