ZUPA ŻUR CHRZANOWY z fasolą

601 Views
zupa żur chrzanowy zagęszczony fasolą
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 20 Mins Total Time: 30 Mins

Zupa żur chrzanowy stanowi kolejną wersję wykorzystania zakwasu żurkowego. Kompozycja z chrzanem bardzo nam smakuje, tym bardziej, że „przykrywa” inne smaki, które nie każdemu mogą pasować – np. fasoli, która jest bardzo zdrowa 😁. A że chrzan też jest zdrowy, nie musimy go sobie żałować 💪

Do zrobienia tego żurku można użyć własnoręcznie zrobionego ZAKWASU NA ŻUREK lub kupnego ulubionego. Żurek podobno powinien być z mąki pszennej, a nie żytniej, bo wtedy to będzie żur (na przykład ŚLĄSKI) 😊 Z doświadczenia wiem, że jeśli na butelce napisane jest „żur śląski”, to zupa będzie znacznie gęstsza, a „żurek” ma konsystencję lekko tylko zagęszczoną. Ponieważ mój zakwas wyszedł dosyć rzadki, mogłam go zagęścić dodatkowo fasolą 👌 Zakwasy na BIAŁE BARSZCZE są raczej mało gęste, z żurku mają tylko kwaśny smak (nawet kwaśniejszy, niż żurek!). Ale to pewnie zależy też od producenta… Warto więc popróbować hodować własny zakwas i regularnie jadać kiszone zupy – to samo zdrowie i mnóstwo odporności 🥇

 

Ingredients

0/10 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/4 Instructions
  • Cebulę przecinamy na połowę i rumienimy nad ogniem lub w naczyniu bez tłuszczu.
  • Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli, zalewamy bulionem, gotujemy do miękkości - ok. 15 minut (zależy od wielkości kostki ziemniaków).
  • Jeśli zupa ma być kremem, dodajemy fasolę i blendujemy całość na gładko. Jeśli nie, blendujemy fasolę i cebulę z częścią rosołu i dodajemy do zupy.
  • Wlewamy zakwas, gotujemy 3-4 minuty, i odstawiamy. Dodajemy chrzan, doprawiamy do smaku. Podajemy z dodatkami. I gotowe!