ŻUR ŚLĄSKI z kiełbasą i boczkiem

919 Views
żurek śląski z boczkiem i kiełbasą
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 50 Mins Total Time: 1 Hr

Żurek czy żur to zupa popularna w całej Polsce, szczególnie ze względu na skojarzenie ze Świętami Wielkiejnocy. W niektórych domach gości tylko przy tej okazji, w naszym trochę częściej. Tym bardziej, że żonglując składnikami i dodatkami można go przygotować w co najmniej kilku wersjach 😊 Tym razem żur śląski pojawia się na naszym stole w ramach projektu SMAKUJ POLSKĘ, jako przepis na produkt tradycyjny kuchni województwa śląskiego.

Zakwas na żur śląski przygotowywany jest z mąki żytniej razowej. To odróżnia go od żurku przygotowywanego w innych rejonach Polski, gdzie używa się zwykłej mąki żytniej. Żur śląski jest mocno kwaśny i ma być gęsty. I jak to w kuchni śląskiej, obowiązkowymi dodatkami są boczek, kiełbasa i ziemniaki, a czasem jeszcze jajko. Zamiast ziemniaków lubię podać chleb – na przykład CEBULOWY albo CHLEB NA ZAKWASIE z suszonymi pomidorami. Pycha 😍

Zakwas, czyli zepsuty roztwór mąki z wodą

W naszej rodzimej kuchni mamy wiele przepysznych produktów, które najpierw muszą się zepsuć, prawda Jednym z nich jest właśnie żurek 🤣 Bardzo dobry zakwas można kupić w każdym sklepie. Warto jednak choć raz pokusić się o przygotowanie własnego zakwasu na kilka dni przed gotowaniem zupy. Zwłaszcza, że nastawiając własny zakwas, możemy zmieniać proporcje przypraw, i tym samym odnaleźć ten najlepszy dla nas smak 🎯

Przepis na zakwas 🥇

Na 500 ml zakwasu potrzebujemy:

4 łyżki mąki żytniej razowej (typ 2000)
1 łyżkę majeranku
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
4 ząbki czosnku
150 ml przegotowanej, ostudzonej do temperatury ciała wody

Składniki mieszamy, najlepiej w dużym słoiku lub innym naczyniu, które da się przykryć ściereczką (o pojemności 1 litra, żeby żurek nam z niego nie wyszedł 😁). Mieszamy co najmniej raz dziennie, trzymając przez 5-7 dni w ciepłym miejscu i nie dopuszczając do spleśnienia. Im dłużej zakwas stoi, tym będzie kwaśniejszy.

Lubić – nie lubić

Fanów żurku jest na pewno tylu, co jego przeciwników. Sama kiedyś nie lubiłam żurku. Myślę jednak, że to chodzi o zakwas. Zakwas robi całą robotę. I nie każdy mi podchodzi, po prostu. Osobiście nie lubię zbyt kwaśnego żurku. Ale każdy może przygotować taki żurek, jak mu się podoba 😊

Ingredients

0/14 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/3 Instructions
  • Marchewkę kroimy w plasterki, pietruszkę i seler w całości - wkładamy do naczynia, zalewamy wodą (ok. 1,5 litra), dodajemy przyprawy, gotujemy 30-40 minut. Można użyć gotowego bulionu, a nawet z niego zrezygnować - gotując boczek wędzony zamiast go smażyć uzyskamy wywar, który nada smaku żurkowi. Boczek nie będzie już obsmażony, ale jego aromat będzie wyraźny.
  • Boczek kroimy w kosteczkę, podsmażamy. Kiełbasę kroimy w plasterki lub kostkę, cebulę drobno, czosnek ścieramy, i dorzucamy do boczku, podsmażamy. Dodajemy do bulionu, gotujemy kolejne 10-20 minut. W tym momencie dodajemy też pokrojone w kostkę ziemniaki, jeśli ich używamy.
  • Wlewamy zakwas, gotujemy jeszcze krótko (2-3 minuty). Doprawiamy do smaku. I gotowe!